Türkiye, ‘Dünyanın En İyi Ülkeleri’ Liginde 52’nci



Türkiye, “Dünyanın En İyi Ülkeleri” arasında 52’nci oldu. Newsweek dergisinin, ekonomi, siyaset, sağlık ve hayat kalitesi gibi kriterleri dikkate alarak ilk kez yayımladığı, “Dünyanın En İyi Ülkeleri” listesinde Finlandiya birinci oldu.

100 ülkenin değerlendirildiği sıralamada 52’nci olan Türkiye, Küba ve Rusya’nın gerisinde kaldı.

Yaşamak için

Newsweek dergisi, yaşamak için en iyi ülkeleri belirlemek amacıyla sağlık, ekonomik dinamizm, eğitim, siyasi ortam ve hayat kalitesi dahil olmak üzere, beş faktör dikkate alarak “Dünyanın En İyi Ülkeleri” listesini oluşturdu. Çalışma sırasında değerlendirilen 100 ülke arasında AB ülkelerinden Finlandiya’nın birinci, İsviçre’nin 2’nci olduğu listede İsveç de, ilk üç arasına girmeyi başardı.

İlk 7 Avrupa’da

En iyi 10 ülkeden yedisinin, Avrupalı ülkeler olması dikkat çekiyor. İsveç’i sırasıyla Avustralya, Lüksemburg, Norveç, Kanada, Hollanda, Japonya ve Danimarka izliyor. Newsweek, Türkiye’yi 52’nci sırada yerleştirdiği listede, ABD 11, Fransa 16, İsrail 22 ve Yunanistan 26’ncı sırada yer aldı. Bu arada, Küba ve Rusya, az farkla Türkiye’yi geride bıraktı. Küba 50, Rusya 51’inci sırada yer alıyor. Hızla yükselen ülkelerden Çin 59, Hindistan ise 78’inci olabildi. İran’ın da 79’uncu geldiği listenin sonunda Burkina Fasso, Nijerya ve Kamerun bulunuyor.

Sağlıkta 42’nciyiz

Sıralamayı oluşturmak üzere kullanılan beş kriterden eğitim sıralamasında 100 ülke arasında Filandiya yine başı çekerken sağlıkta Japonya, hayat kalitesi Norveç, ekonomik dinamizmde Singapur, siyasi ortamda ise İsveç birinciliği elde etti. Türkiye de, sağlıkta 42, eğitimde 53, hayat kalitesinde 58, ekonomik dinamizme 68, siyasi ortamda ise 69’ncu oldu. Newsweek, okuma yazma oranının yüzde 87.5, ortalama yaşam süresi 66 yıl, kişi başına gelirin ise 8 bin 753 olarak belirlediği Türkiye’ye “orta gelir” ülkeler arasında yer verdi.

Türkiye, hangi kriterde kaçıncı
Sağlık: 42
Eğitim: 53
Hayat Kalitesi: 58
Siyasi Ortam: 69
Genel sıralama: 52

Dünyanın En İyi 5 Ülkesi
1. Finlandiya
2. İsviçre
3. İsveç
4. Avustralya
5. Lüksemburg