Türkiye, Fransa'da Görücüye Çıktı



Foto: Rıza Özel (AA)

Dünyanın en büyük uluslararası gayrimenkul ve perakende fuarı MAPIC, Fransa'nın Cannes kentinde açıldı. Fuarda proje geliştiricileri, mimarlar, belediyeler, perakendeciler ve Ankara Ticaret Odasının (ATO) bulunduğu onlarca Türk standı da yer alıyor.

Alışveriş merkezi yatırımcılarını, proje ve gayrimenkul geliştirme şirketlerini ve sektörün perakendecilerini bir araya getiren dünyanın en büyük uluslararası gayrimenkul fuarı MAPIC, sektörde yeni buluşmalara ev sahipliği yaparak farklı iş olanakları ve küresel bağlantılar kurulmasını sağlıyor.

67 ülkeden 7 bin 400 katılımcının yer aldığı fuar, Cannes'ta film festivalinin düzenlendiği geçtiğimiz günlerde de G20 zirvesine ev sahipliği yapan Festival Sarayı'nda düzenleniyor.


Foto: Rıza Özel (AA)

Marka Türkiye, fuarda yerini aldı

ATO Başkanı Salih Bezci, fuarın Avrupa ülkelerinin yanı sıra Rusya Federasyonu ve Arap ülkelerinden de bir çok katılımcıyı ağırladığını belirterek, ''Türkiye olarak özellikle inşaat sektöründe dünyada bir markayız. Bu sebeple kurum olarak burada olduğumuz gibi sektör temsilcileri, Türk yatırımcıları ve belediye başkanlarımızın bu fuarda geniş bir şekilde temsil edilmeleri için çaba harcadık'' diye konuştu.

Bezci, ''Büyük alışveriş merkezleri bu fuarda pazarlanıyor. Arazisi olan özel ve resmi kurumlar burada yüzlerce yenilikçi projeyi değerlendirme fırsatı buluyor. Büyük projeler, bu fuarın ardından hayata geçiriliyor. Üstelik yerel yönetimler danışmanlık hizmetleri de alabiliyor'' dedi.

Ankara'dan Altındağ, Gölbaşı, Kızılcahamam, Kazan, Beypazarı ve Şereflikoçhisar belediyelerinin stantlarını da fuara taşıdıklarını ifade eden ATO Başkanı Bezci, ''Projeleri olan veya alt yapıları itibari ile projelere açık olan Ankara'daki belediyelerimizi buraya taşıdık. Tuz Gölü ile Şereflikoçhisar, restorasyonu ile bambaşka bir noktaya taşınan Beypazarı, kentsel dönüşümü ile örnek olan Altındağ, termal kaynakları ile Kızılcahamam farklı sektörlerden yatırımcıları çekebilecek bölgeler. Öte yandan bu belediyelerimizin başkanları da fuarda dünya üzerindeki bir çok yeni projeyi tanıyıp kentlerinde uygulama fırsatı da yakalayacak'' dedi.

 
Foto: Rıza Özel (AA)

Öncelikli hedef, Türkiye'nin tanıtımı

Fuarda uluslararası alanda gerçekleştirdikleri projeleri ve yeni yatırımlarını sunan Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Grubu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, 7 yıldır aralıksız olarak bu fuara katıldıklarını söyledi.

Sektörün tüm elemanlarının bir araya geldiği MAPIC'i, diğer fuarlardan farklı olarak fotoğraflarla, maketlerle belki video görüntüleri ile ürünlerin sergilendiği bir alan olarak değerlendiren Yanıkömeroğlu, ''Ülkeler bazında da burada bir yarış var burada. Firma olarak tek başınıza böyle uluslararası bir arenada kendinizi göstermeniz yetmez. Burada ülke olarak ilgi çekmenizde icap eder. Her yıl burada farklı bir ülkenin öne çıktığını görürsünüz. Bu önceden belirlenen bir şey değil tabii. Sektörde öne çıkan ülkeler burada da öne çıkmış olur. Mesela bu yıl İtalya öne çıkıyor'' dedi.

Fuarın asıl amacının, dünyadaki büyük gayri menkul fonlarından ülkeye ilgi ve dikkati dolayısıyla yatırımları çekmek olduğunu söyleyen Yanıkömeroğlu, şunları söyledi:

''Burada başarı için önce ülkeye, kente ilgi çekmeniz icap ediyor. Sonrasında firmaya ardından da projenize. Ama eğer ki ülkeniz bu büyük fonların girmesine uygun değilse tek başınıza bunları gerçekleştirmeniz zordur. Bu yatırımların çekilebilmesi için ülke olarak da alt yapınızın hazır olması gerekir. Öncelikle hukuki uygunluk, finansal uygunluk sonrasında da projelerin uygunluğu. Projelerin uygunluğu biz geliştiricilerin işi, hukuki ve finansal diğer ayaklar ise emniyetle bu fonların ülkeye çekilebilmesi için uygun hale getirilmeli. Gayri menkul fonlarından büyük payı ilk başlarda Batı Avrupa'nın alıyordu, şimdilerde ise Doğu Avrupa'nın Polonya'dan Macaristan'a Romanya'ya fonlardan etkin şekilde pay almaya başladı. Ama maalesef Türkiye olarak uluslararası yatırım fonlarından yeteri kadar pay alamıyoruz. Yeteri kadar ilgi yok. Türkiye'de ürün var, kaliteli projeler var ama maalesef hala Türkiye'ye gelemiyorlar. Belki başka ülkelerdeki fırsatları değerlendiriyorlar. O yüzden buradaki önceliğimiz ülke tanıtımı. MAPIC 17 yıllık bir fuar ama Türkiye son yıllarda kendisini burada göstermeye başladı. Yıllarca biz tek başımıza yer aldık bu fuarda.''


Foto: Rıza Özel (AA)

İstanbul önümüzdeki 10 yılın gözdesi olacak

Fuarda, Zorlu Center İstanbul ile Zorlu Levent projelerini yatırımcılara sunduklarını ifade eden Zorlu Gayrimenkul Pazarlama Müdürü Didem Yanaray da önceliklerinin İstanbul'u anlatmak olduğunu söyledi.

İstanbul'un önümüzdeki 10 yılın gözdesi olacağını, İstanbul'u dünyada ön plana çıkacak hatta en üst sırada yer alacak kent olarak gördüklerini belirten Yanaray, ''Her projenin önceliği ve hedef kitlesi vardır. Burada sunduğumuz iki projede İstanbul'un göbeğinde. Zorlu Center İstanbul, 5 fonksiyonlu karma bir proje. Zorlu Levent ise üst düzey ofis projesi. Bizim yatırımlarımız da projelerimiz de Türkiye önceliklidir. Yönetim Kurulu Başkanımız Ahmet Zorlu da burada öncelikle ülke tanıtımını öne çıkarıyor'' diye konuştu.

İlk kez Fransa'da sunulan projeler var

Temmuz ayında ön taleplerini toplamaya başladıkları karma projelerinden İstanbul Platform Merter'in yanı sıra Kasım ayı sonunda Bursa'da hayata geçirilecek ve ilk kez bu fuar sayesinde Fransa'da tanıtılan Harmony Towers projelerini görücüye çıkaran Eroğlu Gayrimenkul'ün Yapı Satış ve Pazarlama Direktörü Aybars Kızılsencer, ''MAPIC fuarlarına katılımımızı sürekli yaparak, uluslararası arenada marka bilinirliğimizi artırmayı hedefliyoruz'' dedi.

Dünyanın en prestijli perakende buluşmalarından biri olan fuara katılımlarından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Kızılsencer, ''Burada, Türkiye'yi temsilen katılan çok sınırlı firmalardan biri olmaktan gururluyuz. Yurtdışı pazarında, geliştirdiğimiz projeler ile hem tasarım hem de ticari değer anlamında önemli bir aktör olduğumuzu tekrardan gösterdik ve sergilediğimiz iki karma kullanımlı projemiz ile büyük beğeni topladık'' diye konuştu.