"Türkiye G20'yi Fırsat Olarak Değerlendirecek"



Zeybekci, G20'nin üyesi olan Türkiye'nin artık hedefinin 18'inci sıradan 14-15'lere inmek olduğunu belirtti. Dünya ticaretiyle ilgili bugüne kadar pasif, edilgen bir ekonomi olan ve dünyada ihracatla, ticaretle, ekonomiyle ilgili alınan kararlara sadece uymakla yetinen Türkiye'nin, artık dünya ticaretinde karar alan bir ülke olduğuna dikkati çeken Zeybekci, yeniden çizilen dünya ticaret haritasında Türkiye'nin kalemi elinde bulundurduğunu kaydetti.

Bakan Zeybekci, "G20 Zirvesi'nin bu döneminde Türkiye olarak şu fırsatları yakaladık, dünyada bariyerlerin kaldırılması, ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, dünyada alınan kararların uygulanabilir olması. Yani dünyada uluslararası organizasyonlarda birçok karar alınıyor. Alınan kararların birçoğu sadece sembolik hale gelebiliyor. Dünya Ticaret Örgütü'nde yaşadığımız bir şeydir bu" diye konuştu.

Dünya Ticaret Örgütü'nün kuruluş amacının, dünyada ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırılması olduğunu anlatan Zeybekci, alınan kararlardan sonra ülkelerin oluşturdukları gruplarla kendilerini koruma altına alarak etrafında duvarlar ördüklerini, bu aradaki çelişkiyi G20'de dile getirme açısından Türkiye için önemine değindi.

"Dünya ekonomisi yaşlandı"

Zeybekci, dünya ekonomisinin yaşlandığını, geçmiş ekonomilere bakıldığında 2008 krizinden sonra tam anlamıyla stabil hale geldiğini bildirdi. Dünya ekonomisinin artık kıpırdayamadığını, büyüyemediğini ve canlanamadığını belirten Zeybekci, şunları kaydetti: "Bunun önündeki en önemli engellerden bir tanesi, o ülkelerdeki kuruluşların, şirketlerin çok hantal hale gelmiş olması. Türkiye bu anlamda gerek genç nüfusu gerekse KOBİ'leriyle tam tersi özelliklere sahip olan bir ülke. Türkiye 170 milyar dolarlık ihracatını yaklaşık 60 binin üzerinde ihracatçıyla yapıyor, çok büyük bir avantaj. Çin'de bu böyle değil, Amerika'da böyle değil. Orada devasal şirket ve organizasyonlarla üretime bir karar aldığınız zaman bunun uygulamasında çok zaman geçiyor. Türkiye'deki KOBİ'lerle esnek şirketlerle daha hızlı hareket edebiliyorsunuz."

Reklam Goruntulenme Bolumu


Zeybekci, "Türkiye'nin bölgesiyle ilgili, coğrafyasıyla ilgili söyleyeceği çok sözler var. Bunu bir şans olarak görüyoruz, fırsatların ortasında olan bir Türkiye var" dedi. Kore, Japonya gibi dünyanın gelişmiş ülkelerine bakıldığı zaman su, içme suyu, sağlık, temiz çevre, ulaşım, sağlık, eğitim gibi birçok alt yapı ihtiyaçlarını tamamlandığını aktaran Zeybekci, bizim coğrafyamızda yaklaşık 1,5 milyar nüfusun olduğu yerde alt yapı, ulaşım, okul ihtiyacının en üst seviyede bulunduğunu ifade etti.

Zeybekci, Anadolu'nun bütün yolların, dinlerin, tarihlerin ve kültürlerin birleştiği nokta olduğunu, o önemini kazanmak için büyük bir fırsat yakaladığını vurguladı.

Türkiye'nin G20 Zirvesi'ni fırsat olarak değerlendireceğini anlatan Zeybekci, şöyle konuştu: "Bugüne kadarki G20'nin bütün alanlarda en aktif çalışıldığı bir alan oldu. Kadın20, Genç20, enerji bakanları, tarım bakanları, turizm bakanları, ekonomi, finans bakanları çok güçlü bir şekilde hepsini Türkiye'de topladı. Bir yıl boyunca dünyanın çok önemli konuları Türkiye'de  ele alındı. Bunu çok iyi değerlendirdik ve sonuçlarını alma zamanı."

"AB tam üyelik süreciyle ilgili fırsatları değerlendireceğiz"

Zeybekci, G20'nin Türkiye'nin kendi doğrularını dünyaya anlatması, söylediklerinin duyulması anlamında bir fırsat olduğunu ve bunu çok iyi değerlendireceklerini bildirdi.

Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği'nin kapsamının genişletilmesi, yenilenmesi anlamında önemli fırsatları gündeme getireceklerini belirten Bakan Zeybekci, "Avrupa Birliği tam üyelik süreciyle ilgili bu fırsatları tekrar değerlendireceğiz" ifadesini kullandı.