Türkiye, Güneşinden Yararlanmaya Başlıyor!



Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED), Taxim Hill Otel’de gerçekleştirdiği ‘Fotovoltaik Sektöründeki Gelişmeler ve Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği’nin Değerlendirilmesi’ toplantısıyla konunun taraflarını bilgilendirdi. Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği’nin uygulanmasına dair esasların netleşmesi sonrası başlaması beklenen küçük ve orta ölçekli yatırım ve uygulamalar hakkında konunun taraflarına mevzuata dair bilgi verme amaçlı toplantıya, 200’e yakın profesyonel katıldı. İhlas Fuarcılık’ın sponsorluğunda gerçekleştirilen toplantıda, GENSED Başkanı Prof. Dr. Engin Türe’nin kısa konuşması ardından Prof. Dr. Şener Oktik, fotovoltaik sektöründeki uluslararası gelişmeleri konu alan kapsamlı  bir sunum yaptı. GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan’ın sunum konusu ise toplantının ana gündem maddesi olan Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği’nin değerlendirilmesi idi. Toplantı, Hakan Erkan’ın sunumu ile ilgili soru cevap bölümü ile sona erdi.

GENSED Başkanı Prof. Dr.Engin Türe sunumunda, GENSED’in kurumsal kimliği, amaç ve faaliyetlerini anlattı. GENSED olarak, ülke enerjisinin en az yüzde 15’inin gelecek 10 yılda güneşten sağlanmasını hedeflediklerini kaydeden Türe, “Fotovoltaik sistemlerin ülke içinde üretimini sağlamak, teşvik programının uzatılması ve iyileştirilmesi çalışmaları yapmak diğer öncelikli hedeflerimiz” dedi.

Sunumunda, Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği (LÜY) ile Yenilenebilir Enerji Kanunu (YEK) mevzuatının geçmişini özetleyen GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan, 2012 yılında yatırım amaçlı orta ölçekli güneşten elektrik üretim santrali kurulumlarının başlayacağını kaydetti. Yönetmeliğin detaylarını profesyonel katılımcılara örneklerle anlatan Hakan Erkan, yatırımcılara da mevzuat konusunda uzman desteği almaları tavsiyesinde bulundu.

GENSED, Aralık ayında, aynı gündem ile Ankara’da da geniş katılımlı ve verimli geçen bir toplantı gerçekleştirmişti. Dernekten yapılan açıklamada, konu ile ilgili toplantı ve etkinliklerin devam edeceği kaydedildi.