Türkiye Hazır Beton Birliği'nden Kriz Uyarısı



Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), yazılı bir açıklama yaparak "Çimento sıkıntısı giderilmezse, inşaat ve hazır beton sektöründe kriz yaşanacak" uyarısında bulundu. THBB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayhan Paksoy imzasını taşıyan açıklamada, hazır beton üreticilerinin hazır çimento temininde yaşadığı güçlüklere değinilerek, "İnşaat ve hazır beton sektöründe büyük bir kriz yaşanmasını bekliyoruz" deniliyor.

Dr. Doğan Paksoy, açıklamasında çimento temininde yaşanan sıkıntılar giderilmemesi durumunda hazır beton firmalarının inşaat firmalarının taleplerini karşılayamayacak duruma geleceğini vurguluyor ve arz talep dengesinin bozulmasıyla fiyatlarında aşırı artışlar yaşanacağına işaret ediyor. "Satın alma kriterleri, ilk sırada tedarik, sonra fiyat, en son kalite olarak değişecek" diyen Paksoy, bu durumun ekonominin lokomotifi olan inşaat ve hazır beton sektörüne ve dolayısıyla ekonomiye büyük darbe vuracağının altını çiziyor.

Dr. Ayhan Paksoy'un alınmasını istediği önlemler ise şunlar:

- Çimento ihtiyacı acilen karşılanmalıdır.

- Çimento tedarikinde öncelik gelişigüzel standart dışı üretim yapan firmalara değil, kaliteli ve standartlara uygun üretim yaptığını belgelendiren "kalite belgeli" hazır beton firmalarına verilmelidir.

- Çimento ithalatını imkansız hale getiren teknik ve bürokratik prosedürler bir an önce kaldırılmalıdır. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın, TSE'den CE kalite belgesine haiz çimentonun üretildiği fabrikanın üretimini kontrol etmesini istemesi, ardından 28 gün gümrükte bekleterek, ürün denetim yapılmasını istemesi, depolanması maliyetli ve riskli olan çimentonun ithalatını imkansız hale getirmektedir. Bu prosedür nedeniyle, şu anda pratikte çimento ithalatı mümkün değildir.