Türkiye ile UN-HABITAT İlişkilerinde Yeni Dönem



Türkiye'nin Nairobi Büyükelçisi Tuncer Kayalar, ''UN-HABITAT'ı Türkiye'nin etkili olabileceği bir Birleşmiş Milletler kuruluşu olarak görüyorum'' dedi. Kayalar, Nairobi'nin, Birleşmiş Milletlerin insan yerleşimlerinden sorumlu birimi olan UN-HABITAT 'ın merkezine ev sahipliği yaptığını ve kendisinin de UN-HABITAT nezdinde daimi temsilci olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programının (UN-HABITAT) çalışmalarını Nairobi'de göreve geldiğinden beri yakından takip ettiğini ifade eden Kayalar, şöyle devam etti:

''UN-HABITAT'ı Türkiye'nin etkili olabileceği bir Birleşmiş Milletler kuruluşu olarak görüyorum. UN-HABITAT'ın ülkemiz bakımından ayrı bir önemi var. Habitat-II konferansını 1996 yılında İstanbul'da başarıyla gerçekleştirdik. Habitat-II konferansı UN-HABITAT'ın çalışmalarında önemli bir yere sahip.

UN-HABITAT'ın vizyonunu belirleyen bu konferans, Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanlığı sırasında düzenlenmişti. Habitat-II konferansının yankıları halen sürüyor''.

Kayalar, Türkiye ile UN-HABITAT arasındaki bu sağlam temel üzerine kurulacak çok fazla işbirliği alanı olduğunu belirtti.

Türkiye'nin, gecekondu sorunlarını çözmede başarıya ulaşmış bir ülke olduğunu vurgulayan Kayalar, Türkiye'nin, son dönemde gelişme yolundaki birçok ülkeye örnek oluşturabilecek bir konuma geldiğini ifade etti.

Kayalar, ''Bunu, UN-HABITAT aracılığıyla yapabileceğimize inanıyorum. TOKİ'nin yaptığı çalışmalar bu bakımdan son derece önemli. UN-HABITAT yeni bir döneme girmiş durumda. UN-HABITAT'ın yeni İcra Direktörü İspanyol Dr. Joan Clos, örgütü 10 yıl yöneten Tanzanya vatandaşı Anna Tibijuka sonrasında göreve geldi. Clos'la başlayan bu yeni dönemi, Türkiye-UN-HABITAT ilişkilerinin geliştirilmesinde çok iyi bir fırsat olarak görüyorum. İspanya'nın Türkiye eski Büyükelçisi olan Clos, ülkemizi çok yakından bilen ve Türkiye'ye ilgisi olan biri. Bu dönemi iyi değerlendirmeliyiz'' dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in 10-13 Şubat tarihlerinde Nairobi'ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Clos ile bir araya geldiklerini anlatan Kayalar, ''Görüşmede, ülkemiz ile UN-HABITAT arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla bir işbirliği mutabakatı imzalanması kararlaştırıldı. Anlaşmanın biran önce hayata geçirilmesine yönelik çalışmalarımızı hızlandırdık. Görüşmede ön plana çıkan bir diğer önemli konu ise, Orta Asya ve civarındaki bölgelere hizmet edebilecek bir UN-HABITAT ofisinin İstanbul’da açılması oldu.

UN-HABITAT, ülkemizin bölgede oynadığı etkin rol ve izlediği aktif politika ışığında, İstanbul'da ofis açılmasını çok önemsiyor. Biz de bu ofisin kurulmasını destekliyor ve konuyu yakından takip ediyoruz. İstanbul ofisi aracılığıyla Türkiye'nin bayındırlık sektöründeki başarılı çalışmaları bölge ülkeleri için model gösterilebilir. Türk müteahhitlik firmaları, bu bölgelerde UN-HABITAT projeleri vasıtasıyla daha fazla iş imkanı elde edebilir'' diye konuştu.

Kayalar, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bugün ne yazık ki UN-HABITAT'da çalışan vatandaşımız yok. Geçmişte örgütün üst düzeyinde görev yapmış, adından halen başarıyla söz edilen vatandaşlarımız olmuş. Amacımız, Türklerin UN-HABITAT'a olan ilgisini artırmak. UN-HABITAT çok geniş bir paydaş kitlesiyle çalışıyor. Şehir planlaması ve mimarlık alanında faaliyet gösteren üniversitelerimiz ile UN-HABITAT arasındaki işbirliğini geliştirilebilecek bir alan olarak görüyorum. İstanbul ofisinin açılması durumunda, vatandaşlarımızın UN-HABITAT'da görev yapma imkanı elde edeceği kanaatindeyim''.