"Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi” Mayıs Ayı Sonuçları Açıklandı



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Mayıs 2020 sonuçları açıklandı. Bileşik Endeks’te şu bilgiler yer aldı: Covid-19 salgınının etkileri ile Bileşik Endeks’te Mart ve Nisan aylarında sert düşüşler yaşanmıştı. Mayıs ayında sert düşüş durdu ve yerini durağanlaşmaya bıraktı.     

Salgının olumsuz etkileri iki ay ile sınırlı kaldı
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi mayıs ayında sadece 0,05 puan gerileyerek 67,84 puana indi. Dip seviyede tutunan Bileşik Endeks, ölçülmeye başlandığı 2013 yılı ağustos ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bununla birlikte Covid-19 salgınının olumsuz etkilerinin şimdilik iki ay ile sınırlı kaldığı görüldü.                              

 
Reklam Goruntulenme Bolumu

   

Faaliyetlerdeki sert düşüşler Mayıs'ta durdu
İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler nisan ayındaki sert düşüşün ardından mayıs ayında durağanlaştı. Covid-19 salgınının yarattığı etkiler ile yaşanan küçülme mayıs ayında durdu. Fabrikaların ve ihracat pazarlarının açılmaya başlaması ile faaliyetler dip seviyede tutundu.                      Faaliyet Endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre sadece 0,8 puan geriledi. Faaliyetler 2015 yılı aralık ayından bu yana en düşük seviyelerinde kalmaya devam etti. Yurtiçi satışlarda mayıs ayında düşüş durağanlaştı ve sınırlı bir artış gerçekleşti.

İhracatta da düşüş yavaşladı ve mayıs ayında sınırlı bir gerileme yaşandı. Pazarların açılmaya başlamasının ihracatta etkili olacağı görüldü. Üretimde de mayıs ayında sınırlı bir gerileme yaşandı. Tesisler açılmaya başladı. Cirolar mayıs ayında iç satışlar ve ihracattaki düşüşün durağanlaşması ile kayıplarını durdurdu, mayıs ayını sınırlı bir gerileme ile kapattı. 

Güven Endeksi mayısta sınırlı bir artış gösterdi
Güven Endeksi mayıs ayında arttı. Covid-19 salgını etkileri ile önemli ölçüde daralan faaliyetlere rağmen güven kaybı nisan ayında sınırlı kaldı, mayıs ayında ise sınırlı ölçüde toparlandı. Ekonomide açılma takviminin uygulanmaya başlanması güveni destekledi. Güven seviyesi mayıs ayında bir önceki aya göre 0,12 puan arttı. Güven Endeksi böylece mart ve nisan aylarındaki gerileme sonrası kısa sürede toparlanma işaretleri verdi.

Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinde sınırlı bir artış yaşandı. İnşaat sektöründe güven hemen hemen aynı kaldı. İnşaat malzemeleri sanayisine güven de değişmedi. Yurtiçi pazarlarda güven mayıs ayında sınırlı ölçüde arttı. Mayıs ayında tek önemli artış ihracat pazarlarına olan güvende yaşandı.

Beklentilerde sınırlı bir iyileşme oldu
Beklenti Endeksi’nde Mart ve Nisan aylarındaki sert düşüşlerin ardından mayıs ayında artış yaşandı. Mayıs ayında beklentilerde bozulma durdu ve yerini sınırlı da olsa iyimser beklentilere bıraktı. Faaliyetlere geri dönüş ile iç ve dış pazarların yeniden açılmaya başlaması beklentileri destekledi. Mayıs ayında bir önceki aya göre 0,3 puan artan Beklenti Endeksi son yılların en düşük seviyesinden geri döndü.

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde sınırlı bir artış yaşandı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerde gerileme durağanlaştı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri mayıs ayında değişmedi. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi mayıs ayında yeniden arttı. Yurtiçi ve ihracat siparişlerindeki durağanlaşma ile üretim beklentileri toparlandı. Beklentilerde temel belirleyici Covid-19 salgını oldu. İktisadi ve sosyal hayattaki normalleşme ile beklentiler mayıs ayında iyileşmeye başladı. Beklentilerde bundan sonraki gelişmelerin bir süre daha Covid-19 salgınının seyrine ve etkilerine bağlı kalacağı görüldü.

Endeks, artışa hazır olduğunun işaretini verdi
Covid-19 salgını etkileri ile mart ve nisan aylarında en sert düşüşleri yaşadıktan sonra mayıs ayında durağanlaşan Bileşik Endeks, salgının etkilerinin kademeli olarak azalması halinde yeniden artışa hazır olduğunun işaretini verdi.