Türkiye Kabe Revakları için Uzman Bir Heyet Gönderiyor



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 14. Akdeniz Arkeoloji Turizmi Fuarı açılışına katılmak üzere gittiği İtalya’nın Paestum şehrinde Kabe'nin çevresindeki Osmanlı İmparatorluğu'ndan kalma revaklarla ilgili olarak Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Suudi Arabistan tarafından revakların yıkılacağına yönelik olarak kendilerine resmi bir bildirimde bulunulmadığını söyleyen Bakan Günay, 3 yıl önce Cenadiriye Festivali’ne gittiğinde konunun yine gündemde olduğunu, konuyu yakından takip ettiklerini ve eğer yıkılacaksa resmen Türkiye'ye getirilmesini talep ettiklerini ifade etti.

Kabe revakları ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bizzat ilgilendiğini belirten Günay yaptığı açıklamada Başbakan ile Dışişleri Bakanına minnettar olduğunu kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak önümüzdeki hafta restitüsyon ve rölevelerini çıkarmak için uzman bir heyet göndereceklerini bildiren Günay, revakların herhangi bir biçimde yıkılmaları halinde, hem Türkiye'ye getirilmelerine, hem de herhangi bir tahribatı önlemeye yönelik proje çalışmaları yaptıklarını belirtti. Revakları, yıkılması ve Türkiye'ye getirilmesi söz konusu olduğunda, ülkemize getirecek olan sponsor bir firma da bulduğunun altını çizen Ertuğrul Günay, bu eserlerin Türkiye'ye herhangi bir maddi külfet yaratmaksızın, bir Türk girişimci eliyle ülkemize taşınıp getirilebileceğini söyledi.

Revakların taşınması durumunda Türkiye'de nereye getirileceği sorusuna yönelik olarak Ankara’da bulunan Hacı Bayram’ın taleplerden birisi olduğunu belirten Günay, ancak Başbakan’ın İstanbul'da yeni bir cami yapılmasını ve onun çevresinde revaklara uygun bir düzenleme gerçekleştirilmesini önerdiğini ve bunun da makbul bir düşünce olduğunu ifade etti.