Türkiye Kyoto Protokolü’nü İmzalayacak

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı, AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, Türkiye’nin kısa bir süre içinde Kyoto Protokolünü imzalayacağını söyledi. Çevre Komisyonunun bugünkü toplantısı sonrası üyelere bilgi veren Özdalga, Kyoto Protokolünün 1 ay içinde gündeme geleceğini ifade etti.

Düzenlemenin Çevre Komisyonu gündemine de geleceğine işaret eden Özdalga, komisyon gündemine gelmeden, ilgili bakanlık ve kamu kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı yapabileceklerini belirtti.

Komisyon üyeleri de toplantının yapılmasının yararlı olacağını söyledi.

Haluk Özdalga, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, BM’de eylül ayı sonunda, "Türkiye’nin Kyoto Protokolünü imzalamaya sıcak baktığını ve en üst düzeyde değerlendirdiğini" söylediğini belirtti. O zamandan bu yana, bakanlıklar ve kamu kuruluşları arasında değerlendirmelerin devam ettiğini anlatan Özdalga, "Şu anda konunun geldiği nokta itibariyle sona yaklaştığımızı düşünüyorum. Türkiye, kısa bir süre içinde Kyoto Protokolünü imzalayacaktır, taraf olacaktır diye umut ediyorum ve temenni ediyorum. Türkiye’nin bunu yapması, bir çok bakımdan puan kazandıracaktır, lehine olacaktır" diye konuştu.

"Türkiye, kayıtsız kalamaz"



Terörle mücadeleden sonra, iklim değişikliği konusunun uluslararası diplomasinin gündemindeki en önemli konudan biri olduğuna işaret eden Özdalga, "Türkiye, iklim değişikliği mücadelesine kayıtsız kalamaz, kalmamalıdır" dedi.

Özdalga, Türkiye’nin de bu konuda katkı yapması gerektiğini, orta ve uzun vadede bundan kazanacağı pek çok şey bulunduğunu söyledi. Özdalga, "Türkiye, enerji verimliliği konusunda çok iyi istatistiklere sahip değil. Giderek, temiz kalkınma modellerine doğru yol alması gerekiyor. ’Karbon emisyonlarını nasıl denetleyebilirim?’ diye, bunu düşünmesi gerekiyor. Bunu yaparken, iktisadi kalkınmasına ve refahına engel olmaması da gerekiyor" diye konuştu.

ABD dışında gelişmiş ülkelerin, Kyoto Protokolünü imzaladığını, bu ülkedeki başkan adaylarının da "Kyoto Protokolü ve iklim değişikliği mücadelesinde olumlu adımlar atacaklarını" ifade ettiklerini anlatan Özdalga, "Eğer imzalamazsa Türkiye tamamen yalnız kalacak" dedi.

Özdalga, Kyoto Protokolünün, AB müktesebatının da bir parçası olduğunu belirterek, Türkiye’nin, yakın bir dönem içinde imzalamaması durumunda, ilerde AB ile ilişkilerinde protokolün daha ciddi sorun olarak karşısına gelebileceğini söyledi. Özdalga, "Bugünden yapmasında fayda var. Artık ben işin sonuna geldik diye umut ediyorum. İnşallah bu adımları atacağız" diye konuştu.