Türkiye, Mağara Zengini

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın www.kulturveturizm.gov.tr sitesinde yer alan bilgilere göre, diğer ülkelerle kıyaslandığında adeta “mağara cenneti” durumunda olan Türkiye’de yaklaşık 40 bin mağara bulunuyor. Ancak bunların sadece 800’ü, yerli-yabancı mağaracı gruplar tarafından incelenerek belgelendirildi.

Türkiye’de mağaraların en sık görüldüğü iller ise Ankara, Antalya, Aydın, Bartın, Burdur, Bursa, Denizli, Eskişehir, Elazığ, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İzmir, Karaman, Kastamonu, Kırklareli, Konya, Kütahya, İçel, Sinop, Tokat, Trabzon ve Zonguldak.
Türkiye’nin 16 kilometreyle en uzun mağarası, Beyşehir Gölü batısındaki Pınarözü; en derin mağarası da 1880 metreyle, Anamur’un kuzeyindeki Çukurpınar Düdeni.
Türkiye’de mağara araştırmaları, 1964’de kurulan Mağara Araştırma Derneği (MAD) tarafından başlatılırken, daha sonra 1973 yılında Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü (BÜMAK) kuruldu. 1979 yılında MTA Jeoloji Etütleri Dairesi bünyesinde kurulan Karst ve Mağara Araştırmaları Birimi ise mağara araştırmalarının büyük bölümünü gerçekleştiriyor.