Türkiye Müteahhitler Birliği, Ticaret Müşavirleriyle Buluştu



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 4. Ticaret Müşavirleri Konferansı çerçevesinde, Ticaret Müşavirleri ile üyelerini bir araya getirdi. Ankara’da gerçekleştirilen ve 160’ı aşkın Ticaret Müşavirinin hazır bulunduğu toplantıya Ticaret Bakanı Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur da katıldı. Türkiye Müteahhitler Birliği’nin yurtdışındaki faaliyetlerin başladığı 1972 yılından bu yana gerçekleştirdiği sektördeki büyük dönüşümün ve Türk inşaat sektörünün markalaşma sürecinin anlatıldığı sunumun ardından protokol konuşmaları yapıldı.

Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, inşaat sektörünün yurtdışında ticaret müşavirlerinin göğsünü kabartan çalışmalar üstlendiğini ve Türkiye Müteahhitler Birliği’ni de bu çerçevede hiçbir zaman ayrı bir bünye olarak kabul etmediklerini kaydetti. Konferans kapsamında ticaret müşavirlerinin her 5 dakikalık değerlendirmelerinin en az 1-1,5 dakikasını yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin oluşturduğuna vurgulayan Batur, “Bakan Ruhsar Pekcan tarafından ticaret müşavirlerimize, bulundukları ülkelerdeki inşaat projeleri hakkında bilgilerin yakın işbirliği içinde sektöre taşınması konusunda ek misyon verildi.  Önümüzdeki dönem sektörle işbirliğini güçlendirme azmini taşıyoruz” diye konuştu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Gonca Yılmaz Batur şöyle konuştu: “Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın istikrarsızlığı ve geçtiğimiz dönem petrol fiyatlarında yaşanan düşüşlere rağmen Türk müteahhitlerimiz yurtdışında yeniden yıllık proje tutarında 20 milyar doları aşmayı başardı. Sırada sektörün daha büyük ve EPC (mühendislik, tedarik, müteahhitlik) projelerine daha çok odaklanması olmalı. Sektörde daha büyük projelere yönelerek yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde proje başına gelirin artırılmasına sağlamaya ihtiyaç var. Bu çerçevede ticaret müşavirleri de sektör temsilcileri ile daha yakın işbirliği çerçevesinde çalışmalarını sürdürecektir.”

“Sektörümüzün geleceğine ışık tutacak buluşma”
TMB Başkanı Mithat Yenigün, ise konuşmasına, “Türkiye’nin en büyük hizmet ve mal ihracatçılarından olan inşaat sektörümüzün geleceğine ışık tutacak bu değerli buluşmada siz değerli Ticaret Müşavirlerimizi ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum” diyerek başladı. Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde, 2012-2015 döneminde 25-30 milyar dolar seviyesinde olan yıllık yeni proje tutarlarının, 2016-2017 döneminde 14-15 milyar dolara indiğini, 2018’de 20 milyar dolara çıktığını hatırlatan Yenigün, “Yurtdışında yeniden 30 milyar dolar seviyesine doğru çıkıyoruz. Bu çerçevede 2030’larda hedefimiz uluslararası pazardan aldığımız payı %7’lere, diğer bir ifadeyle yılda 50 milyar dolara yükseltmektir” diye konuştu.

Türk müteahhitlerin uluslararası arenada bir marka haline geldiğini ve çok daha büyük başarılar yakalayabileceklerini vurgulayan Yenigün, Ticaret Müşavirleri’ne özetle şunları söyledi: "Türk inşaat sektörü için 47 yıllık deneyimle şimdi yeni pazarlar, yeni ortaklıklar ve yeni projeler yaratma gereksinimi içindeyiz. Keskinleşen küresel rekabet ortamında zorluklara sizlerle birlikte takım ruhu içinde karşı koyacağımıza inancımız tamdır. ABD pazarına yönelik çalışmalar yapıyoruz. ABD ile 3. ülkelerde edindiğimiz ortaklık tecrübesini, bu defa ABD’de hayata geçirme imkanlarını değerlendiriyoruz."

Konuşmaların ardından, Türkiye Müteahhitler Birliği üyeleri ile Ticaret Müşavirleri ikili temaslarda bulundu.