Türkiye Özel Sektörü Rio+20 Öncesi İstanbul'da Toplandı



Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesine üye Türk özel sektör kuruluşları, Rio+20 Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi öncesi İstanbul'da toplandılar. İş dünyası, BM ilkeleri doğrultusunda sürdürülebilir kalkınma alanında atacakları adımları, sivil toplum ve üniversitelerle işbirliğinin geliştirilmesi konusundaki çalışmalarını bugün UNDP İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna tanıttı. Burada konuşan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi Direktörü Dr. Simona Marinescu, uluslararası kalkınmayı iş dünyasının ortaklarıyla beraber gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Birleşmiş Milletler'in (BM) daha önce özel sektörle çalışmalar yaptığını, ancak içinde bulunulan merkezin tamamen özel sektörle işbirliği yapmak için kurulduğunu anlatan Marinescu, özel sektörün sürdürülebilir kalkınma için çok önemli bir faktör olduğunu kaydetti.
    
Marinescu, Eminönü'nde kurdukları merkezle kalkınmaya katkıda bulunmayı da amaçladıklarını ifade ederek uzun yıllardır kalkınma üzerine çalıştıklarını, ancak dünya genelinde hala çok büyük sorunların olduğunu, bu sorunların başında ise ''dünyadaki fakirliğin devam etmesi, kadınların hala yeterli şekilde güçlendirilmemesi ve eğitimde istenilen seviyeye gelinememesi'' gibi durumların geldiğini vurguladı.

Üç hafta önce milenyum kalkınma hedeflerini tamamladıklarını, BM ve özel sektörün kalkınma için önemli adımlar atacağını ve özel sektörü kurumsal sosyal sorumluluğun ötesine taşıyıp kalıcı ve işlevsel çözümler için çalıştıklarını aktaran Marinescu şöyle devam etti:

''Kurumsal sosyal sorumluluk, firmalar için, özel sektör için şu anda çok fazla gündemde. Bizim size önerimiz kapsayıcı ekonomiler ve kapsayıcı iş modelleri yaratmak. Bunlar da Rio+20'nin gündeminde olan konular. Kapsayıcı iş modelleri bizim için sürdürülebilir ve optimal iş modeli oluşturmak demek. Biz inanıyoruz ki ekonomik krizden sonra dünya yeni bir ekonomik plana ihtiyaç duyuyor. Bildiğiniz gibi küresel riskler sizin de bu forumda ele alacağınız problem. Artan eşitsizlik ve fakirlik de konuşulacak. Optimal ve sürdürülebilir olmak çok önemli. Sürdürülebilir kalkınma bütün özel sektörün gündeminde olmalı.

Bu merkezde sizler yeni kalkınma fikrinin bir parçası konumundasınız. Sizinle birlikte bu merkezde 'kalkınma için yeni görüş nasıl olur' diye bir araştırma da yapmak isteriz, kapsayıcı iş modelleri üzerine, çevre ve benzeri konular üzerine de konuşmak isteriz. Şu anda Rio'ya yolculuk hazırlığı yaparken sizin ekonomi konusundaki fikirlerinizi almak istiyoruz. Biz istiyoruz ki bu forumun sonunda yapılması gerekenler ve eksiklikler ortaya çıksın ve siz Rio'dan döndüğünüz zaman hükümetler sizin buradaki rolünüzü anlasın.''

Marinescu, dünya kalkınmasında Türkiye'nin daha aktif rol almasını beklediklerini dile getirerek Türkiye'nin büyümesinin aynı derecede ve doğal olarak devam edeceğine inandıklarını sözlerine ekledi.


   
''Rio+20 zirvesi çok eşsiz bir fırsat sunuyor''
   
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Dış Ekonomik İlişkiler Daire Başkanı Füsun Karacasoy ise zirvede aslında ortak geleceklerinin tartışılacağını belirterek ''Geleceğimizi, önceliklerimizi belirleyerek şimdi planlayabiliriz'' dedi. Paydaşların ortak hedeflerde buluşması gerektiğinin altını çizen Karacasoy, Rio+20 Zirvesi'nin kurum ve kuruluşlar için eşsiz bir fırsat sunduğunu ifade etti:
    
Karacasoy, Türkiye'nin bu zirvede diğer ülkelerle paylaşabileceği deneyimleri olduğunu bildirerek, ''Kalkınmanın özel sektörün sivil toplum kuruluşlarının katkısı olmadan gerçekleştirilemeyeceği ortadadır. Artık tüm dünyada sürdürülebilirliği programına alan şirketlerin sayısı artıyor. Bu durum Türkiye'de de böyle. Küresel başarılar sadece satış rakamlarına bağlamıyorlar. Artık sosyal projeler ve yeşil ekonomiyle daha fazla ön plana çıkmayı istiyorlar. Zirvenin içeriğinin olduğu kadar sonrası da önemli. Geleceğe doğru atılacak somut çözümler üretmesini istiyoruz'' diye konuştu.

''İMKB, Rio 20'ye üst düzey bir katılım gerçekleştirecek''
   
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yılmaz da kurum olarak sosyal sorumluluk projelerine büyük pay ayırdıklarını ve özellikle de eğitime büyük önem verdiklerini belirterek, kurumsal sosyal sorumluluk alanındaki faaliyetlerini anlattı. Sürdürülebilirlik endeks çalışmaları olduğunu da belirten Yılmaz, ''Sürdürülebilirlik konusuna önem veren ve bu konuyu ruhunda taşıyan şirketlerle bir endeks kuracağız. Tüm dünya çerçevesinde bu konuda örnek olmak istiyoruz. Sermaye Piyasası Kurulu'nun gerekli çalışmayı yapmasından sonra en geç bu yılın sonuna kadar bu endeksi kurmayı düşünüyoruz. Biz Rio 20'ye borsa olarak üst düzey bir katılım gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.


   
Rio+20 Kurumsal Sürdürülebilirlik Forumu
   
Brezilya'nın Rio de Janerio kentinde 15-18 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'nce düzenlenen 'Rio+20 Kurumsal Sürdürülebilirlik Forumu', küresel sürdürülebilir kalkınmaya iş dünyasının katkısının güçlendirilmesi amacını taşıyor. Rio+20, iş adamları ve yatırımcıları, devlet, yerel otorite, sivil toplum temsilcileri ve BM teşekkülleri ile bir araya getirecek. Türkiye'den 250'yi aşkın katılımcının bulunacağı forum boyunca Rio+20 Konferansı gündemiyle bağlantılı pek çok çalıştay ve tematik oturum gerçekleştirilecek.

60'tan fazla oturumun yapılacağı etkinlikte ele alınacak temalar; 'Enerji ve iklim', 'Tarım ve gıda', 'Su ve ekosistemler', 'Sosyal kalkınma', 'kentselleşme ve kentler' ve 'Sürdürülebilir kalkınma ekonomisi ve finansmanı' olarak sıralanıyor. Her bir tema için yenilikçi kamu-özel sektör ortaklığı, iş dünyasının katkıları ve yeni taahhütlerin sergileneceği zirvenin etkinlikleri, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi; BM Kuruluşları, Fonları ve Programları; Küresel İlkeler Sözleşmesi Yerel Ağları ve diğer seçilmiş ortaklar tarafından düzenlenecek.