Türkiye, Romanya'nın 5. Enerji Partneri Oldu

Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunan Romanya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Dan Ioan Popescu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in imzaladığı protokol ile Türkiye, Romanya'nın 5. enerji partneri oldu.

Konuk Bakan Popescu dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda düzenlenen imza töreni öncesinde Güler ile bir araya geldi. Popescu ile Güler'in, Türkiye ve Romanya arasındaki projeler ve işbirliğinin geliştirilmesi alanında yapılacak atılımlarla ilgili görüşme yaptı. Güler, törende yaptığı konuşmasında, imzalanan protokol ile Hazar Bölgesi, Ortadoğu ve Güney Akdeniz ülkelerinden alınacak doğalgazın, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya üzerinden Avrupa ülkelerine nakline yönelik doğalgaz boru hattı projesi konusunda, Botaş ve Romen Transgaz şirketi arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, elektromanyetik sanayinde, Temsan ile Romen firmaları arasında sürdürülen çalışmaların desteklenmesi için teşvik edilmesinin amaçlandığını bildirdi. Güler, Türk ve Romen firmalarını, Türkiye ve Romanya'da yatırım yapma imkanlarının da desteklendiğini ve bu konuda iki ülke bakanlarının anlaşmaya vardıklarını söyledi.

İmza töreninde konuşan Bakan Popescu ise imzalanan protokolle Amerika, Avusturya, Almanya ve İsveç'in ardından, Türkiye'nin Romanya'nın dünya üzerinde enerji alanında anlaşma yaptığı beşinci partneri olduğunu bildirdi. Popescu, Türkiye ile işbirliğinin artırılması yolunda, önemli adımların atılmasına hazır olduklarını da sözlerine kaydetti.