'Türkiye Sanayi 4.0'a Geçişte Hızlı Davranmalı'



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sanayi  4.0 kavramında da diğer tüm teknolojik alanlarda da insanın artık daha da merkeze  oturduğunu belirterek, "Bu noktada da dijital eğitim bizim açımızdan son derece  önemli. Bu konuda Türkiye'nin altyapısını geliştirmek, yüksek nitelikli  insanların da Sanayi 4.0'a adapte olması için altyapıyı Ar-Ge ve inovasyonla hazırlamak durumundayız." dedi.

Bakan Işık ve beraberindeki heyet, Bosch'un Almanya Stuttgart'taki  fabrika ve Ar-Ge merkezini ziyaret etti. Heyette Türkiye Odalar ve Borsalar  Birliği Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik  Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Orkun Hasekioğlu da yer aldı.

Söz konusu ziyaret kapsamında Bosch Grubu'nun Sanayi 4.0 ile ilgili  devam eden projelerini yakından inceleyen Işık, yürütülen çalışmalar hakkında da  bilgi aldı.

Işık ve heyetine, Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young  eşlik ederken, Bosch Endüstri 4.0 Dünya Başkanı Stefan Assmann da bir sunum  yaptı.

Bakan Işık, gezi sonrasında yaptığı konuşmada 4. Sanayi Devrimi'nin  yeni başlamadığını ve 3. Sanayi Devrimi'nden çok bağımsız olmadığını söyledi.

3. Sanayi Devrimi'nde otomasyon ve elektriğin önemli bir yer tuttuğunu  anımsatan Işık, 4. Sanayi Devriminin ise aşırı otomasyon ve bağlantılı bir süreç  olduğunu anlattı.

Işık, 4. Sanayi Devrimi'nin en karakteristik özelliğinin, ne  üretildiğinden ziyade nasıl üretildiği olduğunu belirterek, üretimde akıllı ve  dijital teknolojilerin ne kadar kullanıldığının önemine değindi.

Bu açıdan Sanayi 4.0 kavramının son yıllarda bir proje olarak  kullanılmaya başlandığına dikkati çeken Işık, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak biz de 'Bu noktada neredeyiz, bundan sonrası için ne  yapmalıyız, özellikle Türkiye'de üretimi olan global şirketlerimizle daha yakın  nasıl çalışırız ve global şirketlerimizin Türkiye'yi de bu oyunun içerisine  sokması noktasında ne yapabiliriz?' diye çalışıyoruz. bugün Almanya'da bununla  ilgili temaslarda bulunuyoruz ki şu anda Bosch'dayız.

Bosch bu konuda lider şirketlerden biri. Bosch aynı zamanda yüksek  teknolojili üretimde de Türkiye'deki en iyi şirketler arasında. Dolayısıyla biz  bu Sanayi 4.0 ile ilgili global oyunda Türkiye'nin rolünün en iyi noktada olması  için hem Türkiye'de faaliyet gösteren global şirketlerin bu noktada hangi rolü  alacağını, hem de bu konuda hükümetimizin ve özel sektörümüzün ne yapması  gerektiğine yönelik çok önemli bir çalışmayı bugün burada yürütüyoruz."

Bakan Işık, Sanayi 4.0 kapsamında Ar-Ge teşviklerinin artırılıp  artırılmayacağının sorulması üzerine, Ar-Ge Reform Paketi'ni yeni çıkardıklarını  ve söz konusu pakete bütün paydaşların görüşlerini maksimum düzeyde  yansıttıklarını dile getirdi.

Son derece geniş, kapsamlı ve güçlü bir paket hazırladıklarını  belirten Işık, "Dolayısıyla Ar-Ge'nin kamu destekleri açısından şu anda  gördüğümüz bir eksiği yok. Elbette her zaman daha iyisi olabilir ama şimdi asıl  Ar-Ge uygulamalarında karşılaşılan sorunlara yoğunlaştık." ifadelerini kullandı.

Işık, bu dijital çağda ve Sanayi 4.0'da, Ar-Ge ile inovasyonun artık  hayat tarzının temelini oluşturduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu noktada özellikle yazılım ve donanım artık hayatın bir parçası  haline geliyor. Sanayi 4.0 kavramında da diğer tüm teknolojik alanlarda da insan  artık daha da merkeze oturuyor ama düşük becerili insan gücünün önemi azalıyor,  çok yüksek becerili, yüksek nitelik gerektiren insan gücüne olan talep çok  artıyor. Burada da dijital eğitim bizim açımızdan son derece önemli. Bu konuda  Türkiye'nin altyapısını geliştirmek, yüksek nitelikli insanların da Sanayi 4.0'a  adapte olması için altyapıyı Ar-Ge ve inovasyonla hazırlamak durumundayız ."

'4.0'a geçişte hızlı davranılmalı'

Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young da dünyanın önde gelen  hizmet ve ürün tedarikçilerinden biri olduklarını, köklü geçmişleri ve Ar-Ge  donanımlarından güç alarak, Almanya ve tüm dünyada Sanayi 4.0 konusunda öncü bir  role soyunduklarını söyledi.

Sanayi 4.0 teknolojisinin, üretim sürecindeki birçok önemli detayı  etkileyip ve değiştirebildiğine işaret eden Young, "100 yılı aşkın süredir  faaliyet gösterdiğimiz Türkiye, Avro Bölgesi ve Orta Doğu için önemli bir konumda  bulunuyor. Türkiye'nin dünya sanayisinde standartlarını yükseltmesi ve  uluslararası üretim ağının bir parçası olmaya devam etmesi için Endüstri 4.0  teknolojisine geçişi hızla tamamlaması gerekiyor. Bosch olarak bu geçiş sürecinde  Türkiye için itici güç olmaya, bu alandaki deneyim ve uzmanlığımızı paylaşmaya  hazırız." diye konuştu.

Young, Sanayi 4.0'ın işin yapış şeklini hızlandırdığını, hataları  ortadan kaldırdığını ve esnekliği artırdığını belirterek, bunun da nihai üründeki  maliyetleri azalttığını dile getirdi.

Bosch'ın Sanayi 4.0 konusunda Türkiye'ye katkılarına da değinen Young,  konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bosch, 4 temel iş sahasında üretim yapıyor ve 15 bin kişi  çalışıyoruz. Otomotiv alanında biz Türkiye'de Sanayi 4.0'la 2013 yılında  başladık. Geldiğimiz noktada şu anda Bursa'daki dizel enjektör fabrikamız  Bosch'un uluslararası üretim ağında öncü bir konuma geldi. Bundan sonra ne  yapacağız diye bakarsak; Bursa'daki tesisimizi geliştirirken, Alman hükümetiyle  başlattığımız Sanayi 4.0'ın know-how'ının bilgisini Türk sanayisine sunacağız.  Biz bugün burada bu köprünün temellerini atıyoruz. Sayın Bakanla Türkiye'ye  döndükten sonra, Türkiye'nin sanayi illerinde bunun ne anlama geldiğini ve ne  fayda getireceğini anlatacağız. Bosch olarak da ilk önce yan sanayimizde  başlayarak uygulamaya geçeceğiz."