''Türkiye, Siemens Dünyasında Yıldız Ülke Haline Geldi''



İzmir'de 4 Ekimde düzenlenecek ''Sürdürülebilir Marka Şehir: İzmir'' toplantısının tanıtımı amacıyla Swiss Otel'de yapılan basın toplantısında konuşan Siemens AŞ Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy, dünyada kent nüfuslarının hızla arttığını, bunun yeni sorunlar ortaya çıkardığını, bu sorunların ancak teknoloji kullanılarak çözüme kavuşturulabileceğini belirtti.

''Yeni teknolojiler devreye girmezse şehirler mutluluk değil sefalet merkezleri olabilir'' diyen Ersoy, Siemens'in bu konuda bilinçlenme ve uygulama için dünyada belli şehirler belirlediğini, Siemens AŞ olarak da Türkiye'de İstanbul, İzmir, Kayseri ve Gaziantep'in sürdürülebilir kentler konsepti içine dahil edildiğini anlattı.

Ersoy, ilki Gaziantep'te düzenlenen toplantının İzmir ayağında özel şirketler ve kamunun, kentin yaşadığı sorunlara karşı çözüm yaratma konusunda ortak adım atması için farkındalık yaratılacağını, toplantıda şehrin enerji altyapısı, temiz-atık su yönetimi, enerji verimliliği, akıllı binalar, ulaşım altyapısı, spor tesisleri ve havaalanları gibi konularda değişim yaratmak için neler yapılabileceğinin değerlendirileceğini ifade etti.

İzmir'in EXPO 2020 adaylığına dikkat çeken Ersoy, ''Bu toplantının EXPO için fikirlerin tartışıldığı bir platform olacağını düşünüyoruz. Çünkü burada tartışılacak tüm konular EXPO organizasyonlarının da olmazsa olmazıdır. Şangay'da düzenlenen EXPO 2010'un çok büyük bölümü Siemens tarafından yapıldı. Siemens'in olimpiyat, EXPO gibi organizasyonlar için çalışan özel bir departmanı var. 2020'de inşallah İzmir için çalışmış olur'' dedi.

Ersoy, Capital ve Ekonomist dergileri ve GfK Türkiye Araştırma Şirketi işbirliğiyle düzenlenecek toplantıda İzmir'de 1000 kanaat önderine gönderilen anketlerle oluşturulan bir araştırmanın açıklanacağını, kente katkıda bulunmuş bir kişiye ödül verileceğini söyledi.

''Türkiye'nin büyümesi''

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ersoy, Siemens'in Türkiye'deki faaliyetlerini her geçen yıl büyüttüğünü belirterek, ''İlk çeyrekte yüzde 8.8 büyüme müthiş bir rakam. Almanya'daki arkadaşlarımız şaşırarak 'siz ne yapıyorsunuz' diyorlar. Türkiye, Siemens dünyasında da yıldız ülke haline geldi. Diğer ülkeler bu dönemde biraz daha yerinde sayma durumunda'' dedi.

Türkiye'nin atalet içindeki Avrupa ülkelerine göre genç işgücüyle bir dinamizm merkezi olduğunu söyleyen Ersoy, Siemens AŞ'de bilişim dalında bin 450 kişinin çalıştığını, bunun 250'sinin sadece ihracat bazlı faaliyet gösterdiğini, 1,5 yıl önce 30 kişiyle kurdukları ARGE merkezinin 50 kişiye ulaştığını, yakın gelecekte bunu 300'e çıkarmanın hedeflendiğini belirtti.

Siemens'in İzmir'de yaptığı Kent Güvenlik Yönetim Sistemi'nin Avrupa'daki benzerlerinden çok daha iyi olduğunu, kentin güvenliği konusunda büyük bir adım atıldığını belirten Ersoy, Siemens olarak İZSU'nun bilişim altyapısını tamamen yenilediklerini, İZSU için temiz su ve çamur ayrıştırma konusunda projeler yürütmeye devam ettiklerini ayrıca İZBAN ile banliyö projesi ve tünellerde güvenlik sistemi konusunda çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Ersoy, Türkiye'de yürütülen elektrikli otomobil çalışmalarıyla ilgili bir soruya karşılık, elektrikli araçlar için Almanya'da şarj istasyonlarında ödeme sistemi ve iç elektrifikasyon üretimlerinin yapıldığını ancak Türkiye'de üretim konusunda bir gündem olmadığını belirtti.

Eylül ayında ilki üretilecek yerli elektrikli otomobili şirket olarak örnek olmak amacıyla talep ettiklerini ancak fabrikanın kamudan gelen talepler nedeniyle ancak nisan ayında yanıt verebildiğini belirten Ersoy, ''Kamunun sahip çıkması ve örnek olması, elektrikli otomobilin geleceği açısından çok güzel bir gelişme'' dedi.