"Türkiye Sözleşmeyi İmzalamayarak Sorumluluktan Kaçıyor"



Bianet'ten Elif Akgül'ün haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in “Maden iş güvenliğiyle çıkardığımız yasa AB ile tam uyumludur” sözlerini değerlendiren Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün Bakan’ın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) asgari standartların Türkiye’deki standartların çok üstünde olduğunu söylüyor.

“ILO’nun madencilik faaliyetinde alınacak önlemlere ilişkin belirlediği asgari standartlar var. Bu standartlar Türkiye’deki standartların çok üstünde.

"Eğer ki hükümet ‘ben bu işi çözeceğim, önlem alacağım’ diyorsa kararlılık göstersin ve sözleşmeyi imzalasın. Çünkü ILO imzalandığında, iç mevzuat düzenlenmese dahi, Anayasa’nın 90. Maddesine göre yasal standart haline geliyor.

"Bu nedenle Bakan’ın iddiaları doğru değil.ILO 176’daki bazı maddeler Türkiye’deki yasalarda da var. Ancak bir kısmı eksik uygulanıyor, bir kısmıysa hiç uygulanmıyor. ILO imzalandığı takdirde bunların uygulanmaması, uygulanıp uygulanmadığı denetlenmemesi suç haline gelecek.

“Ancak Türkiye bu sorumluluktan kaçma için sözleşmeyi imzalamaya yanaşmıyor. Hükümetin politikası ‘çok ucuza çok üretim’. Bu da standartları çiğnemek, insana ve çevreye zarar vermek anlamına geliyor.”