Türkiye, WEF Küresel Bilgi Teknolojisi Raporu'nda 52. Sırada



Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) - Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu REF, WEF Küresel Bilgi Teknolojisi Raporunu dünya ile aynı anda Türkiye'de açıkladı.

WEF tarafından 11'inci defa yayımlanan rapor, bilişim teknolojilerinin ekonomi ve toplum üzerinde yarattığı dönüşüme yol açan etki üzerine odaklanıyor. Raporda bilişim teknolojilerini ilgilendiren sosyal ve ekonomik parametreler ışığında, bir ülkenin rekabet gücünü etkileyen Birbiriyle Bağlantılı Olmaya (Şebekeler/Ağyapılar İçinde Olmaya) Hazırlık Endeksi (Networked Readiness Index-NRI) temelinde bir sıralama yapılıyor. NRI, çevre koşulları, hazırlıklı olma, kullanım, yaratılan etki şeklinde 4 alt endeksten oluşuyor.
    
Rapora göre, 142 ülke içinde birinci sırayı İsveç alırken, İsveç'in ardından Singapur ve Finlandiya geliyor. Kuzey Avrupa ülkeleri, bilişim devriminin öncü ülkeleri olarak belirtilirken, politika ve düzenleyici ortamdaki bazı sorunları nedeniyle, altyapıdaki gelişmişliğine rağmen yükselmekte sıkıntı yaşayan ABD, 8'inci sırada yer alıyor.
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkelerinin genel rekabetçilik düzeylerindeki yükselmeye rağmen, daha gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldıklarında, söz konusu endeks temelinde yapılan sıralamada aşağı düzeylerde bulundukları görülüyor.