Türkiye “Yalıtım Bilinci”nden Sınıfta Kaldı

Türkiye’de yalıtım bilincinin artması ve yalıtım sektörünün gelişmesini misyon edinen Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında Türkiye çapında yaptırılan kamuoyu araştırması sonuçları ve “Türkiye’de Yalıtım Gerçeği Raporu” açıklandı. Çok çarpıcı sonuçlar içeren araştırma; Türkiye’de yalıtım bilincinin neredeyse sıfıra yakın olduğunu gösteriyor.

Yüz yüze görüşme yöntemiyle 20 ilde 1326 kişiyle gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre; katılanların yüzde 48’i “yalıtım nedir” sorusuna doğru ya da yanlış herhangi bir yanıt veremedi. Yüzde 52’lik kesim ise “yansıma”, “bir şeyin bozuk olması”, “yapışkan”, “birleştirme” gibi yalıtım kavramı ile doğrudan ilişkisi olmayan yanıtlar verdi. Yalıtımın sağladığı faydalar sorulduğunda ise tüketicilerin yüzde 52,3’ü herhangi bir fikirlerinin olmadığını beyan ettiler.

AB Yolunda Türkiye’nin Yalıtım Gerçeği
Avrupa Birliği’nde 1 Ocak 2006’dan itibaren binalarda ısı kimlik belgesi “Energiepass”ın zorunlu standart haline geldiğini açıklayan İZODER Başkanı Arif Nuri Bulut, yalıtım bilincinin artması ve birkaç yasal düzenleme ile Türkiye’nin de Avrupa seviyesine gelebileceğini söyledi. Bulut, sektör olarak üzerlerine düşen sorumluluğun bilinciyle, kamuoyunu bilgilendirmek için 2 yıl sürecek bir kampanya başlattıklarını, devletin de yasal düzenlemeleri yapmasıyla ülkemizin maddi kazancının yılda 3,6 milyar dolara ulaşacağını açıkladı.

Bulut, ısı yalıtım uygulamasının, petrol fiyatlarındaki artış da dikkate alındığında yıllık ortalama 3 milyar 650 milyon dolar tasarruf yapılmasına olanak sağladığına işaret ederek, “Bu para, Enerji Bakanlığı’nın 2005 yılı bütçesinin yaklaşık 20 katı, Sağlık Bakanlığı’nın 2005 bütçesinin de yarısına yakın bir meblağdır. Bu parayla her yıl 2 yeni Keban Barajı yapılabilmektedir” dedi.

Teşvikler ve Yasal Düzenlemeler Şart
Su yalıtımı yapılan binaların deprem güvenliği sağladığını, ses yalıtımının sağlık ve verimlilik için önemli olduğunu dile getiren Nuri Bulut, yangın yalıtımının da can ve mal güvenliği için zorunluluk olduğuna işaret etti. Avrupa ve ABD’de vatandaşların vergi indirimleri, uzun vadeli krediler gibi teşviklerle yalıtım yaptırmaya özendirildiğini dile getiren İZODER Başkanı Bulut “Oysa bizim ülkemizde yalıtım sözcüğü inşaat sektörünün anayasası olan İmar Yasası’nda hiç geçmemektedir” dedi. Türkiye’de yalıtım malzemelerinin ABD ve Avrupa’dan 10 ile 25 kat daha az kullanıldığını vurgulayan Bulut, yalıtım uygulamasının yaygınlaşması ve yalıtımla ilgili yönetmelik hükümlerinin yasa maddeleri içine konulması gerektiğini dile getirdi.

İhtiyaç mı Lüks mü?
Yalıtım malzemelerinin lüks tüketim maddeleriyle aynı oranda KDV’ye tabii tutulduğuna işaret eden Bulut, “Vatandaşlarımıza ve ülkemize bu kadar yarar sağlayan yalıtım malzemelerinin KDV oranı düşürülürse, bu halkımıza indirim olarak yansıyacak ve ülkemiz kazanacaktır” dedi. Yalıtım uygulamasının havuz, çevre düzenlemesi gibi algılandığını belirten Bulut, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yalıtım yapılmasını oybirliğine bağlayan düzenlemenin değiştirilerek çoğunluk kararına bırakılması gerektiğini söyledi. Bulut, “Bu düzenlemeyle kullanılan binalara yalıtım yapılması daha da kolaylaşacak ve enerji kaybına yol açan eski binalar da yalıtılabilecektir” dedi.

Basın toplantısında konuşan İZODER Yönetim Kurulu Üyesi ve İletişim Komisyonu Başkanı Sedat Arıman da İZODER’in yaptırdığı “Yalıtım Bilinci Algı Araştırması” sonuçlarını açıklayarak bu sonuçların “Yalıtım Yatırımdır” kampanyasının gerekliliğini ortaya koyduğunu dile getirdi.

Yalıtımla Sağlanacak Tasarruf Türkiye’nin Sağlık Sorununu 1 Yılda Çözer Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, sivil toplum kuruluşlarının enerji verimliliği sağlayacak “Yalıtım Yatırımdır” gibi kampanyalar düzenlemesinin sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Yalıtım yapılmasıyla sağlanacak 3,5 – 4 milyar doların çok büyük sorunları çözeceğini dile getiren Çimen, “Bu paranın sadece 1 milyar dolarıyla bile bir yıl içinde yüzlerce okul açılabilir. Sağlık sorunu bir yılda çözülebilir” dedi. Tasarruf yapılmayan bu paranın bireylerin cebinden çıktığını ve toplamında ülkenin kaybı olduğunu anlatan Selahattin Çimen, İZODER’e “Yalıtım Yatırımdır” kampanyası başlattığı için teşekkür etti.

Yalıtım Malzemelerinde KDV İndirimi Yolda
Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürü Mustafa Kemal Büyükmıhçı da Enerji Verimliliği Kanun Tasarısı taslağında yalıtımla ilgili yapılacak iyileştirmeleri anlattı. Büyükmıhçı, kanun taslağının temel hedefinin enerji verimliliği sağlamak olduğuna değinerek şunları söyledi:
“Yalıtım malzemelerinde, tasarruflu tüketim yapan elektrikli cihazlarda kısacası enerjiyi verimli kullanan bütün eşya ve malzemelerde KDV indirimi öngörüyoruz. Bunun yanında tasarruf yapmayan malların da ÖTV’sini yükselterek tüketimini azaltmayı hedefliyoruz.”

Basın toplantısının bitiminde, İZODER’in “Yalıtım Yatırımdır” kampanyası kapsamında yayınlanan reklam filmlerinde oynayan küçük oyuncu Servet Hoşgör, Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen’e “yalıtım gönüllüsü” kokartı taktı.

Daha sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen İZODER’in Avrupa Birliği’nin desteği ile hayata geçirdiği İZODER Yalıtım Eğitim ve Danışma Merkezi İYEDAM’ın açılışını gerçekleştirdi. İTÜ Makine Fakültesi’nde yer alan İYEDAM’da sokak çocukları, eski mahkumlar gibi iş bulma güçlüğü çeken kesimler yalıtım ustası olarak eğitilecek. İlk yıl 400 kişinin ısı ve su yalıtımı ustası olarak eğitileceği İYEDAM’da ayrıca 100 mimar ve mühendis; ısı, su, ses, yangın ve tesisat yalıtımı konularında uzman olarak yetiştirilecek.