"Türkiye Yenilenebilir Enerjiye Daha Çok Önem Vermeli"



İngiltere'deki Bath Üniversitesi'nde öğretim görevlisi, Nobel ödüllü bilim adamı Prof. Dr. Anil Markandya, ''Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarına daha çok önem vermeli'' dedi.

3'üncü Uluslararası Ekonomi Konferansı kapsamında İzmir'e gelen Prof. Dr. Markandya, Türkiye'nin son dönemde hızla büyüdüğü için enerji kaynaklarının daha iyi kullanılması için yeni adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin küresel ısınmaya etkisinin büyük olmadığını, ancak "her ülkenin katkısının önem taşıdığını" ifade eden Prof. Dr. Markandya, AB ülkelerinin 2050 yılında ürettiği karbon çıktısını yüzde 60 oranında azaltmayı hedeflediğini belirtti.

Prof. Dr. Markandya, "Türkiye'nin de kaynakları daha iyi kullanmayı öğrenmesi gerekiyor. Hükümetin bu konuda uzun vadeli düşünmesi gerekiyor. Türkiye'nin Kyoto Protokolü'nü imzalaması gerekir. Hükümet çok maliyetli olduğunu söylüyor ama protokolün öngördüğü standartlar daha düşük maliyetle sağlanabilir" dedi.

Türkiye'deki yenilenebilir enerji kaynakları

Hükümetin yenilenebilir enerji kaynaklarını önemsediğini ve bu konuda yol aldığını söyleyen Prof. Dr. Anil Markandya, jeotermal enerji, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, su enerjisi gibi konularda Türkiye'nin avantajlı olduğunu dile getirdi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edildiğini belirten Prof. Dr. Markandya, "Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarına daha çok önem vermesi, düşük maliyetli enerji kaynaklarının sonuna kadar desteklenmesi gerekli" diye konuştu.

AB ile ilişkileri göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'nin, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yabancı şirketlerle çalışabileceğini belirten Prof. Dr. Markandya, "Avrupa ülkelerine baktığımda yabancı şirketlerle çalıştıklarını görüyorum. Türkiye'de bu konuda yabancı şirketlerle çalışma oranı çok az, yüzde 3 gibi. Bu oran artırılabilir. Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda bu büyük bir adım olabilir" dedi.