"Türkiye'de Çağdaş Toprak Mimarlığına Giriş"



Herkes İçin Mimarlık, hepimiz için yeni ve heyecan verici olan bu konuyu iki farklı perspektiften ve coğrafyadan dinlemek isteyenleri, 21 Eylül Pazar günü saat 18:00’da Studio-X Istanbul'a bekliyor.

Bir bölümü Türkçe, bir bölümü İngilizce yapılacak konuşmalarda simültane çeviri yapılmayacağı not düşülüyor.

Kavramsal Çerçeve
"Toprak"la inşa etmek tüm dünyada oldukça yaygın bir gelenektir. Günümüzde ise endüstrileşme, ustalık ve zanaatkarlığın yerini alarak, teknolojik gelişmeler, araştırmalar ve yeni tasarım anlayışları ile toprağı yapı malzemesi olarak dışlmaktadır.  Aynı zamanda toprak ile ilgili yeterli bilgi ve deneyim aktarımı olmadığında ve güven vermemesi sebebiyle toprak yapılar kötü bir imaja sahiptir.

Enerji tasarrufu, kentse ve kırsal peyzaj ve yerel zanaatkarlık Türkiye için önemli konular haline gelmiştir. Toprak, geçmişte olduğu gibi, yapı malzemesi olarak bu konularda mantıklı çözümler sunabilme potansiyeline sahiptir. Anadolu coğrafyası da toprak yapıların birçok güze örneğini barındırmaktadır. Kırda ve kentte ekolojik ve sosyal sorunlara çözüm üretmek için "etik ve estetik" bir çağdaş mimariye odaklanmak gerekmektedir."

Reklam Goruntulenme Bolumu


Konuşmacılar Hakkında

Timur Ersen
1989 yılında Lyon'da doğmuştur. 2012 yılında Lyon Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi'nden mezun olup yüksek lisansını da tamamlardıktan sonra, Basel'de Martin Rauch'un ekibiyle, Herzog and De Meuron'un tasarladğı "House of Plant for Ricola"nın şantiyesinde bir yıl kadar toprak ustası olark çalışmıştır. Bu inşaat deneyiminden sonra Anna Herringer'in, yerel malzemeyle etik ve estetik kaygıyla çalışan genç mimar, ofisinde çalışmıştır. Akabinde, Meksika'da "Permakültür Merkezi" için ufak bir barınağın hem mimarı hem de inşaatçısı olarak kendi çalışmasını gerçekleştirmiştir. Bu proje İtalyan Boundaries dergisinde yayınlanmış ve Mimar Philippe Rotthier Ödüllerine aday gösterilmiştir. Şimdileride İstanbul'a yerleşmiş olup, etik ve estetik prensiplere sahip (yerel malzeme ve yerel zanaatkarlık) bir mimariye inanmakta ve tasarım kalitesinin (çağdaş ve inovatif / teknolojik çözümler) ekolojik krizleri çözmekte yardımcı olacağını düşünmektedir.

Yağmur Kutlar
1987 yılında İstanbul'da doğmuş, 2009 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü'nden mezun olmuştur. Hala yüksek lisans tezi üzerinde çalışmakta olup,kırdaki kentli toplulukların mekansal ve sosyal olarak yapılanmalarına odaklanmıştır. 2010'dan bu yana sürdürülebilir tasarım, permakültür ve doğal mimari ile ilgilenmekte olup, 2011'de Türkiye'de Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde, ilk kez düzenlenen "Ekolojik Mimari ve Doğal Yapı" atölyesinin ardından farklı eko-yerleşkelerde gönüllü olarak çalışmıştır. 2012'den bu yana İzmir'de kırsalda bir kolektifle birlikte yaşamakta olup, eski bir taş yapının onarımı ve yeni bir yapının "cob" tekniğiyle inşaasında yer almıştır. 2014 yazında Herkes İçin Mimarlık Derneği'yle katıldığı Ödemiş-Ovakent Atıl Köy Okulları projesinde toprak sıva denemeleri ve uygulamaları yapmıştır. Geleneksel ve yerel malzemeleri tanıyarak ve yerelden öğrendikleri ile daha çok da toprak yapılarla kamusal alanlarda ve okullarda projeler yapmayı hayal etmektedir.