''Türkiye'de Çevre Dostu 22 Mağaza İnşa Ettik''



Tesco Kipa Kurumsal İletişim Direktörü Ellen Gladders, Türkiye'de enerji tasarruflu teknolojilerin kullanıldığı çevre dostu 22 mağaza inşa ettiklerini belirterek, ''Enerji tasarrufu çalışması, enerji faturamızı bir yılda 12,8 milyon TL düşürmemize yardımcı oldu'' dedi.

Gladders, bilim insanları ve politikacıların sorununun iklim değişikliğinin gerçekleşip gerçekleşmediği değil, bunu önlemek için yapılması gerekenler olduğunu söyledi. Gladders, küresel ısınmada teknolojinin çözümün bir parçası olduğuna dikkati çekerek, doğal gün ışığından faydalanma, ısıtma ve soğutma sistemlerinin birlikte çalışmasını sağlayan karışık akımlı havalandırma, kombine ısı ve enerji sistemleri gibi teknolojilerin karbon ayak izini sadece 4 yılda yüzde 30 azaltmaya yardımcı olduğunu dile getirdi.

Ancak teknolojinin ya da hükümetlerin tek başına iklim değişikliğiyle mücadelede başarılı olamayacağını vurgulayan Gladders, 2050 yılına kadar dünyada yaşayan insan sayısının 9 milyara ulaşacağını, insanlar davranış biçimlerini değiştirmediği takdirde gelişmiş ülkelerdeki sürdürülemez yaşam biçimlerinin katlanarak çoğalacağını ve iklim değişikliği sorununun katlanarak büyüyeceğini kaydetti.

Tesco Kipa'nın geçen yıl ekim ayında 2050'de sıfır-karbon şirketi olma hedefi koyduğunu kaydeden Gladders, kimilerine göre sorunun yanıtının, tüketicilerin arzularına her zamankinden daha fazla ket vurmayı kabul etmeleri ve isteklerini azaltmalarında gizli olduğunu, böylece emisyonların da düşürülebildiğini söyledi.

Gladders, tüketicilerin, sürdürülebilir seçimler yapmasının önündeki engelleri kaldırmak gerektiğini belirterek, mağazalarda uygulanmak üzere, enerji tasarruflu ışıklandırma ve malzemelerin kullanılması gibi enerji tasarrufu tedbirleri aldıklarını ve Türkiye'de CCHP teknolojisini kullanan ilk perakende şirketi olduklarını ifade etti.

Ellen Gladders, ''Türkiye'de enerji tasarruflu teknolojiler, doğal gün ışığı ve güneş panellerinin kullanıldığı çevre dostu 22 mağaza inşa ettik. Enerji tasarrufu çalışması, enerji faturamızı bir yılda 12,8 milyon TL düşürmemize yardımcı oldu'' dedi.

Gelecek yıl emisyonları daha da azaltmak üzere çalışmaya devam edeceklerini bildiren Gladders, karbondioksitli soğutma sistemini uygulayan ilk Türk perakende şirketi olacaklarını ve tüm mağazalarında tam enerji yönetimi sistemi kullanacaklarını kaydetti.

Gladders, gelecek yıla ilişkin diğer hedefleri; tüketicilerin daha fazla enerji tasarrufu yapan elektrikli aletleri seçmelerine yardımcı olmak, daha yeşil bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olabilecek yeni ürün seçenekleri sunmak, Aile Kulübü'ndeki yeni eğitim sınıfları ve kurulacak ''yeşil web sitesi'' aracılığıyla bilgi sağlamak, Unilever ile ortaklaşa yapılacak ''Yarının Ayak İzleri'' eğitim programı vasıtasıyla 10 bin çocuğa daha ulaşmak şeklinde sıraladı.