''Türkiye'de Dört Dörtlük Trafo Yok''



Gazetecilerle sabah kahvaltısında bir araya gelen Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş (UEDAŞ) Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu, elektrik kesintisiyle ilgili olarak ''Bu duruma ülkemizde dört dörtlük trafoların bulunmayışı sebep oluyor'' tespitini yaptı. İslamoğlu, ''Bugün baktığımızda benzer sorunları Bursa ve Güney Marmara'da da yaşıyoruz. Trafolar çok eski durumda. Güney Marmara Bölgesi'nin elektrik dağıtımı ve bakımından sorumlu olan Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. olarak 2012 yılında yatırım çalışmalarına 200 milyon lira kaynak ayırdık'' dedi.
    
2012 yılının elektrik hizmetlerinin ileri götürülmesinde ve kesintilerin en aza indirilmesinde önemli bir dönem olacağını ifade eden Mehmet İslamoğlu, şöyle konuştu:
    
''Ülke genelinde kayıp ve kaçak elektrik kullanım oranının yüzde 4'ü teknik kayıptan, yüzde 10'u ise kaçak kullanımdan kaynaklanıyor. Türkiye'nin kurulu elektrik gücü 55 bin megavat olup, kullandığı elektrik miktarı ise yaklaşık 230 milyar kilovatsaattir. Bunun yüzde 10'u kullanım kaçağı. Bu da 23 milyar kilovatsaatten 6-7 trilyon yapar. Bu parayla da 5 bin megavatlık elektrik santrali kurulabilir.''
    
Kurum olarak Güney Marmara'da elektrik dağıtımı ve bakımından 30 yıl boyunca sorumlu olduklarını vurgulayan İslamoğlu, şunları kaydetti:

''570 bin direği kontrol ettik. Devlete 2011-2016 yılları arasında her yıl için dağıtımda 105 milyon, bakımda 7 milyon, toplamda ise 112 milyon lira yatırım yapma taahhüdü verdik. Söz konusu 570 bin direğin yüzde 90'nında lamba var ve bu lambaların çoğu eskimiş durumda. Türkiye genelinde enerji tüketim artışı yüzde 7-8 iken, bizim bölgemizde yüzde 13'lere kadar çıkıyor. Bu talebin karşılanabilmesi için yeni trafo merkezleri kurmamız gerekir. Ancak belediyeler ile trafo merkezlerinin yer tahsisi ve imarı hususunda sorunlar yaşıyoruz. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yatırım usullerine dair esasları temmuz ayında yayınlandı. Biz de yatırım esaslarımızı ona göre belirledik. Şubat ayından itibaren devreye sokacağımız analizör sistemiyle tüm bölgemizdeki elektrik kesintilerini anında elektronik ortamda izleyebilme ve daha hızlı müdahale edebilme imkanına sahip olacağız.''

Bursa'da Ertuğrulkent, Yunuseli ve Millet mahallelerinin elektrik aksamını acil olarak elden geçireceklerini ifade eden İslamoğlu, son olarak Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'ye (TEİAŞ) 2010 yılında 240 bin lira kesinti cezası ödediklerini belirterek, ''Bu rakamı 2011'de 116 bin liraya düşürdük. Kesintilerin yaşanmaması için elimizden geleni yapacağız'' diye konuştu.