Türkiye’de Enerji Tasarrufu Bina Yalıtımı ile Sağlanır

Almanya ile Türkiye arasında yapılan hükümetler arası ekonomik işbirliği çerçevesinde, Türkiye’deki binalarda enerji verimliliğini artırmaya yönelik projenin uygulanmasına Erzurum’da başlandı.

Alman Teknik İşbirliği (GTZ) tarafından yapılan hazırlık çalışmaları neticesinde GTZ Elektrik İşleri Etüd (EİE) Genel Müdürlüğü, Ulusal Enerji Tasarrufu Merkezi ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliği ile yürütülmek üzere ‘Türkiye’de binalarda enerji verimliliğinin artırılması Erzurum ilinde uygulama’ adlı proje oluşturulmuştu. Proje kapsamında eğitim etüdlerine başlayan Alman ve Türk uzmanlar, Türkiye’deki binalarda enerjinin etkin olarak kullanılması için çalışma başlattı. 6-17 Ekim 2003 tarihleri arasındaki uygulamada pilot il olarak belirlenen Erzurum’daki binalarda enerji etüdü yapacak olan uzmanlar, halkı enerji tasarrufu konusunda bilgilendirecek. Prof. Dr. Bedri Yüksel, Jörg Meyer, Tevfik Akar, Wildrod Veber, Ergin Salihoğlu, Mehmet Dizdaroğlu, Bülent Cindil ve Zülküf Salın tarafından verilen eğitim seminerine; Büyükşehir Belediyesi ve alt belediyelerden temsilciler ile Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri katılıyor.

Seminerin ilk gününde düzenlenen açılış programında konuşan Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İrfan Salın, ısı tüketiminin diğer illere oranla daha fazla olduğu Erzurum’da ısı yalıtımının önemine işaret etti. Salın, Büyükşehir Belediyesi olarak kurulması planlanan enerji tasarruf merkezi için gerekli tüm desteği vereceklerini belirterek, “Projenin uygulanması ile insanlar daha az enerji ile daha fazla ısınma imkanı bulabilecekler. Hava kirliliği açısından da büyük katkı sağlayacağına inandığımız bu projenin tanıtımı ve uygulamasında her türlü desteği sağlamaya hazırız.” diye konuştu. Proje koordinatörlerinden Ergin Salihoğlu, resmi kurumlarda enerji tüketiminin fazla olduğunu belirterek, ısı yalımının ilk etapta bu binalarda uygulanması gerektiğine işaret etti. Türkiye’de tüketilen enerjinin yüzde 35’inin binalarda, yüzde 23’ünün ulaşımda, yüzde 34’ünün de sanayi sektöründe kullanıldığına dikkat çeken Salihoğlu, “Tüketilen enerjinin yüzde 55’lik bölümü ithal. Tükettiğimiz enerjinin sadece yüzde 45’i öz kaynağımız. Isı yalıtımının tam olarak uygulanması halinde yüzde 30-60 arasında bir enerji tasarrufu sağlanabilir. Bu rakam yüzde 80’e bile çıkarılabilir. Bugün Erzurum’da bir binanın aylık ısınması için harcanan 5 bin 526 dolar, söz konusu ısı yalıtımı sayesinde 2 bin 300 dolara kadar düşürülebilecektir.” şeklinde konuştu.

Isı kayıplarının duvar, çatı, pencere, bodrum ve hava kaçağı olarak ortaya çıktığını dile getiren Salihoğlu, “Yapılan araştırmalarda ısı kaybının yüzde 40’ı duvarlardan, yüzde 30’u pencerelerden, yüzde 17’si hava kaçağı, yüzde 7’si çatı ve yüzde 6’sının da bodrumlardan kaynaklandığı tespit edilmiştir.” dedi.