Turkiye’de İlk Kez İsveren Ödülü Veriliyor

Türkiye’de ilk kez verilecek işveren ödülü, 3 Ekim 2005 Dünya Mimarlık Günü’nde sahibini bulacak. “Arkitera İşveren ödülü” ile, Türkiye’de nitelikli Mimarlık ürünlerinin ortaya çıkmasına destek olan işverenleri onurlandırmak hedefleniyor.

İşveren, fidansal bir güce sahip olmanın ötesinde, yapının inşasındaki sorumluluğu ile çevrenin gelişmesinde de rol oynarken, yeni fikirlere açıklığı ve özel istekleri ile, tasarımı şekillendiren fikrin geliştirilmesinde de tetikleyici olabilir. Nitelikli Mimarlık ürünleri, tasarımcının yeteneği ile “talep eden”in ortak eseridir. İşverenin bir yapının ortaya çıkmasına katkısı göz önünde bulundurularak, nitelikli Mimarlık ürününü desteklemek amacıyla, senelerdir birçok ülkede işveren ödülü veriliyor.

İşveren ödülü, bundan tam 38 yıl önce ilk defa Avusturya’da verildi (Bauherrenpreis). Ödülü, diğer Avrupa ülkelerindeki ve Amerika’daki ödüller izledi. Değerlendirme aşamasında sadece urun değil, urunun ortaya çıkmasındaki tüm aşamalar göz önünde bulunduruluyor. Mimar ve işveren arasındaki diyalektiğin önemi vurgulanıyor.

Türkiye’de, “kamu” ve “özel sektör” olmak üzere iki kategoride verilecek ödül, aday gösterilecek bir yapı üzerinden işveren kişi ya da kuruma verilirken, yapının mimari da bir plaketle onurlandırılacak. Bina, bina grupları, mühendislik yapıları, iç mekan uygulamaları ve acık alan düzenlemeleri de ödül kapsamında. Ödüle aday gösterilecek yapılar, nominasyon yöntemi ile belirlenecek. 9 Eylül 2005 Cuma günü toplanacak secici kurul, ilk oturumda her kategori için 5 finalisti belirleyecek, ikinci oturumda ise “kamu” ve “özel sektör” için İşveren Ödülü’nü almaya hak kazananlara karar verecek.

Ödül töreni, 2.Uluslararası İstanbul Mimarlık Festivali kapsamında 3 Ekim 2005 Pazartesi gecesi yapılacak. Daha fazla bilgi edinmek isteyenler “ödül.arkitera.com” adresini ziyaret edebilir, nominatorlere ulaşmak için ödül@arkitera.com mail adresini kullanabilir.

Ödül Kategorileri
Arkitera işveren ödülü: Kamu
Arkitera işveren ödülü: özel sektör

Ödül Takvimi
Ödülün İlanı: 2 Mayıs 2005
Nominatorlerin Çalışma Sureci: 2 Mayıs-2 Eylül 2005
Secici Kurul Çalışması: 9 Eylül 2005
Finalistlerin Açıklanması: 12 Eylül 2005
ödül töreni: 3 Ekim 2005

Arkitera İşveren ödülü 2005 Yılı Secici Kurulu
Umut İnan, Serbest Mimar
Haydar Karabey, Serbest Mimar
Asli Özbay, Serbest Mimar
Uğur Tanyeli, Akademisyen Mimar (Prof. Dr. YTU)
Ömer Yılmaz, Mimar (Arkitera Mimarlık Merkezi)

Raportör
İdil Erkol, Arkitera Mimarlık Merkezi

Ödül Sekreteryası
Arkitera Mimarlık Merkezi