Türkiye’de İstikrar Korunursa Yabancı ’Limitsiz’ Yatırım Yapar

İngiliz gayrimenkul yatırım şirketi FCM Salamanca, Yeşil İnşaat’ın İstanbul Esenyurt’taki 10 bin konutluk Modernist projesine yüzde 50 ortak oldu.

Türkiye’deki gayrimenkul pazarını üç yıldır takip ettiklerini söyleyen FCM Salamanca’nın CEO’su Martin Bellamy "Türkiye’de istikrar korunursa limitsiz yabancı yatırım gelebilir" dedi.

İngiliz gayrimenkul yatırımcısı FCM Salamanca, Yeşil İnşaat’ın İstanbul Esenyurt’taki, 2 milyar dolarlık yatırımı Modernist projesine yüzde 50 ortak oldu. Dünya çapında 9 ülkede faaliyet gösteren FCM Salamanca, Yeşil İnşaat’ın yeni projelerine de ortak olmaya hazırlanıyor. Bugüne kadar toplam 5 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı yapan FCM Salamanca CEO’su Martin Bellamy, Türkiye’deki gayrimenkul sektörünün önemine dikkat çekerek "Gelişmekte olan tüm ülkelere yatırım yapıyoruz. Ancak bölgesel koşulları ve istikrar bakımından Türkiye öncelikli yatırım bölgelerinden birisi. Yaklaşık 3 yıldır takip ettiğimiz bu pazarda yabancılar istikrarın korunması halinde limitsiz yatırım yapabilirler" dedi.

Yatırıma limit koyamayız
Martin Bellamy, ilk etapta Yeşil İnşaat’ın Modernist projesine 1 milyar dolar ile ortak olduklarını açıklayarak, şu bilgileri verdi: "Yeşil İnşaat önümüzdeki 3 yıl içerisinde 6 milyar dolarlık yatırımı olabilir. Bu yatırımlarda da beraber hareket edersek yaklaşık 3 milyar dolar daha yatırım yapmış oluruz. Ancak biz şu kadar daha yatırım yaparız diyerek projelerimize herhangi bir limit koymayı istemiyoruz. Bu tamamen istikrar ile ilgili bir şey. Eğer her şey yolunda giderse daha fazla yatırım da yapabiliriz."

Ekonomi ve siyasi istikrar çok iyi
Romanya, Bulgaristan, Çin, Çek Cumhuriyeti ve Polonya gibi ülkelerde yaptıkları yatırımlar ile dikkat çeken FCM Salamanca için Türkiye pazarının çok önemli olduğunu söyleyen Bellamy, "Özellikle ekonomi ve siyasi istikrar ülkede çok iyi durumda. Yurtdışında ise yatırım için bekleyen çok büyük bir sermaye var. Bu yatırımları çekecek en avantajlı ülke ise Türkiye" diye konuştu. Hedeflerinin Türkiye’de uzun süreli kalmak olduğunu ifade eden Bellamy, "Yeşil İnşaat ile birçok projeye imza atmaya hazırlanıyoruz. yakın zamanda yeni projeler için de düğmeye basacağız" dedi.

Kaliteyi isteyen bir toplum var
Martin Bellamy, son yıllarda büyük gelişme gösteren gayrimenkul sektörünü 3 yıldır takip ettiklerini vurgulayarak şöyle konuştu: "Bu pazara girmek için fırsat kolluyorduk. Türk insanı artık kaliteli yapılar istiyor. Yani düz bir binada oturmak artık cazip gelmiyor. Özellikle İngiliz ve Fransız insanının yaşam tarzına sahip küçük metrekarelerde, geniş bahçeleri olan ve sosyal imkanları bulunan konut projeleri Türk insanı için çok cazip hale geliyor. Yabancı yatırımcıların bu ülkeyi seçmesindeki en büyük neden budur. Kaliteyi isteyen bir topluma hizmet vermek yabancıları da heyecanlandırıyor."

Üç yılda 6 yeni proje için düğmeye basacağız
Yeşil İnşaat’ın önümüzdeki üç yıl içerisinde 6 tane daha yeni projeye imza atmayı planladığını söyleyen Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Burak Duruman, "Toplu konut ve villa projelerimiz için düğmeye basmaya hazırlanıyoruz. Bu projelerimiz de FCM Salamanca bize ortak olacak" dedi. İstanbul Esenyurt’taki 10 bin konutluk Modernist projesinde birkaç hafta içinde 200 konut satışı gerçekleştirdiklerinin altını çizen Duruman, "Türkiye’de hala büyük bir alım gücü mevcut. İnsanlar sosyal hayatın içinde bir konutta yaşamak istiyor. Bizde yeni projelerimiz de talebe göre konut üretimi gerçekleştireceğiz" dedi.

Salamanca arsa alımlarında finansal kaynağımız olabilir
Burak Duruman, son dönemlerde özellikle İstanbul’daki arsa fiyatlarının çok yükseldiğini vurgulayarak şöyle konuştu: "Arsa alımlarında finansal bir ortağa ihtiyaç duyabiliriz. Bu durumda Salamanca’nın kuruluşlarından biri olan Salamanca Finance ile çalışmalarımız olabilir. Bunun yanında gelecekte kentsel dönüşüm projeleri içinde yer almak istiyoruz. Özellikle İstanbul Zeytinburnu ve Kartal bölgesi bu çalışma için cazip bölgeler arasında yer alıyor. Gelecekte kentsel dönüşüm içinde projeler geliştireceğiz."