Türkiye'den Akın Var: Ülkeyi Terk Edip, Ev Alıyorlar



DHA'nın haberine göre, mülk satın alarak ya da şirket kurarak İspanya'dan oturum izni almak isteyen Türklerin sayısında gözle görülür bir artış var. Fakat bu isteğin gerçekleşme oranı düşük. Öte yandan bunun için yatırım yapan Türklerin sayısı da binlerle ifade edilmiyor.

İspanya'ya göç etmek isteyenlere hizmet veren avukat Xabat Belaústegui Barahona, 2017'de Türk müşterilerinin sayısında artış olduğunu dile getiriyor. Madrid ve Barselona'da ofisi bulunan Belaústegu, 2017'nin başından itibaren oturum izni almak amacıyla 4 müşterisi için şirket kurduğunu ve 2 müşterisinin ev satın almasına yardımcı olduğunu söylüyor. Belaústegui, İspanya'da yaşayan 2 müşterisinin de ailesini Türkiye'den İspanya'ya getirmek için gerekli başvuruları yaptıklarını anlatıyor. 2016 boyunca  Belaústegui'nin Türk müşteriler için kurduğu şirket sayısı ise sadece 2 olarak kayıtlara geçmiş.

Ancak Belaústegui, asıl artışın İspanya'da nasıl oturum izni alınacağına ve iltica süreçlerine dair kendisine gelen maillerde olduğunu söylüyor.

Göçmen yasasına göre İspanya'da 3 bin euroluk limited şirket kurarak oturum izni talep etmek mümkün. Fakat hayli zor olan bu süreç 1 yıla kadar uzayabiliyor. Bu yöntemle İspanya'ya yerleşenlerin sayısının ise önceki yıllarda bir elin parmaklarını geçmediği belirtiliyor.

Oturum için 500 bin euroluk mülk

Madrid'de çalışan avukat Ece Zerey de Türkiye'den insanların facebook ya da tanıdıkları aracılığıyla kendisiyle iletişime geçerek İspanya'ya nasıl yerleşebileceklerini sorduklarını anlatıyor. Ancak "Etrafımda gördüğüm bir kaç kişi dışında mülk alarak ya da şirket kurarak İspanya'dan oturum izni alan kimse yok" diyen Zerey'e göre de İspanya'ya talep yüksek ama bu talebin gerçekleşme oranı düşük.

Zerey, İspanya'nın Türkler için her zaman çekici bir ülke olduğunu söylüyor ve devam ediyor: "Ama her isteyen burada oturum izni alamıyor. Örneğin bunun için 500 bir euro değerinde mülk satın almanız gerekiyor, bu da 2 trilyon lira ediyor. Herkesin sahip olacağı miktarlar değil bunlar."

Barselona'dan ev alanların değil müşterilerin yüzde 12'si Türkiye’den

Bu meblağları ödeyebilenler de mevcut. 2017 Raporu, dün Türkiye basınına konu olan uluslararası gayrimenkul şirketi Lucas Fox, 2017'nin ilk çeyreğinde Barselona ofisinin satışlarını geçen yılın ilk çeyreğine oranla yüzde 57.7 oranında arttırdığını açıkladı. Raporda şöyle dendi: "Kayda değer yükselişlerden bir diğeri ise bu yılın ilk çeyreğinde Lucas Fox şirketinin Barselona'daki satışlarının yüzde 12'sini oluşturan ve ev satın alarak altın vize programından yararlanan Türk müşterilerin sayısındaki artış oldu."

Lucas Fox uluslararası satış müdürü Karen Storms'un "Türkler, Türkiye'deki politik kargaşa göz önüne alındığında İspanya'yı yatırım için güvenli bir cennet olarak görüyorlar" ifadeleri de raporda yer aldı.

Madrid'in Retiro bölgesindeki REMAX ofisinden Isabel Marido 2017'nin ilk çeyreğinde Türklere hiç ev satmadıklarını, ancak ev kiralamak ya da bilgi almak isteyen Türklerin olduğunu söylüyor.

Yabancılara konut satışında patlama

Ulusal İstatistik Enstitüsü'nün (INE) verilerine göre 2017'nin ilk çeyreğinde Madrid eyaletinde 11 bin 134, Barselona'da ise 8 bin 880 konut satıldı. Bu da geçen yılın aynı dönemine oranla Madrid'deki emlak satışlarında yüzde 10.8'lik, Barselona'da ise yüzde 23.3'lük artış anlamına geliyor.

Kayıtlı Emlak İstatistiklerine göre 2016 yılında yabancılara konut satışında rekor kırılmıştı. Ülke genelindeki konutların yüzde 13.25'i, yani 53 bin konut yabancılara satılmıştı. İspanya'dan en çok ev alanlar ise yüzde 16.40 ile İngilizler, yüzde 9,16 ile Almanlar, yüzde 8,53 ile Fransızlar, yüzde 6,40 ile İsveçliler, yüzde 6.25 ile Belçikalılar ve yüzde 5,73 ile İtalyanlar olmuştu.