'Türkiye'nin Batısıyla Doğusunu Birleştirdik'



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün 3 bakanla çıkarma yaptığı İzmir'de, 569 kilometrelik İzmir-Ankara bölünmüş devlet karayolunun açılışını gerçekleştirdi. Kurdeleyi Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar ve milletvekilleri ile birlikte kesen Başbakan Erdogan, 367 kilometrelik İzmir-Bursa bölünmüş yolunun da önümüzdeki günlerde açılacağını müjdeledi.

Faydası büyük

Erdoğan, İzmir-Ankara yoluyla sadece İzmir'i Ankara'ya değil, Türkiye'nin batısını, Türkiye'nin doğusuna bağladıklarını vurguladı. Özel uçağı "DAP" ile saat 13.00'te İzmir'e gelen Erdoğan'ı, Adnan Menderes Havalimanı'nda, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bazı milletvekilleri ve partililer karşıladı. Açılış töreninde Başbakan Erdoğan'a Bayındırlık eski Bakanı Cengiz Altınkay da eşlik etti.

Konuşmasında Türkiye'nin ve İzmir'in tarihi bir gün yaşadığına değinen Başbakan Erdoğan, birçok şehir için son derece önemli bir açılışı gerçekleştirdiklerini vurguladı. İzmir, Ankara, Kütahya, Afyonkarahisar, Uşak'ın hayalini gerçeğe dönüştürdüklerinin altını çizen Erdoğan, İzmir-Ankara bölünmüş yol projesi için, "Bugün Ege'yi başkente bağlıyoruz. Yaptığımız bu muhteşem duble yolla birlikte Turgutlu, Salihli, Uşak, Afyonkarahisar ve Eskişehir üzerinden güzel İzmir'imizi Ankara'ya bağlıyoruz" yorumunda bulundu.

Bu yolla sadece İzmir'i Ankara'ya değil, Türkiye'nin batısını Türkiye'nin doğusuna bağladıklarını da dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu: "Bu yolla, İzmir-Ankara arasındaki seyahat süresini inşallah 7 saate indiriyoruz. Sadece zamandan değil, yakıttan da tasarruf sağlıyoruz. Bu yolla ekonomiye yıllık 150 milyon dolara yakın kaynak kazandırıyoruz. Bu yolun varlığı güzergah üzerinde yer alan bütün il ve ilçe ekonomilerine de önemli katkılar sağlayacaktır."

Limana katkı

Yolun İzmir Limanı'na gelen ürünlerin iç bölgelere taşınmasında ve iç bölgelerde üretilen ihraç mallarının sevkıyatında da büyük kolaylık sağlayacağına dikkat çeken Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Kütahya, Afyon ve Uşak illerinin ortak kullanımına açılacak uluslararası havaalanından gelen trafik için de, İzmir-Ankara devlet yolu kullanılacak. Bu sayede Ege'de termal turizmi de canlanacak."

Erdoğan, "İzmir-Ankara yolu, sağlık turizmine yapacağı katkının yanında inanıyorum ki otomotiv ve madencilik sektörlerine de ivme kazandıracaktır. Ulaşımın kolaylaşması nedeniyle bu sektörlerdeki yeni yatırımların Ege'yi tercih etmesinin önü açılmış olacak" diye konuştu.

Bursa da sırada

2012 için hedeflerinin bölünmüş yol ağını 22 bin 500 kilometreye çıkarmak olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: "2009 yılı için hedef 644 kilometrelik tek platformlu yol iken, hedefi aşarak 789 kilometrelik tek platformlu yol yapacağız. Birçok yol açılış için bekliyor. Bunlardan biri de 367 kilometre uzunluğundaki Bursa-İzmir yolu. Hedefimiz bölünmüş yol ağını toplamda 32 bin kilometreye çıkarmak."

Yolun açılışının ardından makam aracıyla duble yolu test eden Başbakan Erdoğan, daha sonra Turgutlu ilçesine geçti. Burada Başbakanlık otobüsünün üzerinden halka hitap eden Erdoğan, vatandaşların kendisini görememesi üzerine otobüsün şoförüne aracı önce ileriye, sonra geriye doğru almasını istedi. Aracı, "Gel bakalım sağ yaparak geri gel. Sol yap, şimdi sol" diye mikrofonla yönlendiren Erdoğan, otobüsün vatandaşların iyi gördüğü noktaya yerleştirilmesine yardımcı oldu. Turgutlu'da da 300 yataklı hastane inşaatına başladıklarını ifade eden Erdoğan, "Turgutlu'da sağ olsun başarılı bir belediye başkanımız var" diyerek Başkan Serhat Orhan'ı övdü.



17 yılda bitti

Açılış töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım da, yolla ilgili bilgi verdi. 1992'de yapımına başlanan yolun 17 yıl içinde çeşitli dönemlerde parça parça açıldığını belirten Yıldırım, 1992-2003'e kadar bu yolun 265 kilometresinin tamamlanabildiğini vurguladı. 2003 yılından itibaren yolun 304 kilometrelik kısmını bitirdiklerini hatırlatan Yıldırım, 314 kilometreyi de sıcak asfaltla kapladıklarını kaydetti. Yıldırım, 1 milyar 300 milyon liraya mal olan yoldan, güzergah üzerindeki 10 milyon vatandaşın yanı sıra ülke nüfusunun yüzde 65'inin yararlanacağını dile getirdi.

Gecekonduları görünce kızdı

İzmir'den, açılışın yapıldığı Kemalpaşa'ya gelirken yol üzerinde gördüğü gecekondu manzaralarına değinen Başbakan Erdoğan, "Gecekonduları görünce belediye başkanlığı yapmış biri olarak üzüldüm. Böyle bir belediyecilik olmaz. Böyle bir yerel yönetim anlayışı olmaz" dedi.

Erdoğan, "Sizin imar planlarınız nerede? Bu imar planları yok mu? Bunları hayata ne zaman sokacaksınız? 'Ben iktidara talibim' diyorsunuz ama bunun örneğini veremiyorsunuz. Ana muhalefetin lideri sadece laf üretiyor. İşte sınav burada. Hadi gel bunu başar" diye konuştu.

Kaçak inşaat sorununun artık ortadan kalkması gerektiğine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti: "Hangi yüzyılda yaşıyoruz? Atatürk muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmaktan bahsetti, peki ya Sayın Baykal, sen bu işin neresindesin bakalım? Muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmanın gayretinde misin, yoksa dört dörtlük bir gerici misin? Seçim zamanlarında, 'Bunlar gerici, yıkacaklar' diyorsun. Öyle bir şey söyle ki, benim bu vatandaşım buralarda oturmasın."

400 bin konut inşa ettirdik

İzmir'deki gecekondulaşma sorununa değinen Başbakan Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal'a seslenerek şunları söyledi: "Biz şu anda 400 bin konut yaptık, 300 bin konutu sahiplerine teslim ettik. Niye? Türkiye'de bir değişim olsun, benim fakir fukaram, garip gureba vatandaşım kenarda sokakta kalmasın diye. Modern, çağdaş evlerde yaşasınlar diye. Kira öder gibi ayda 200-300-400 lira taksitle konut yaptık, yapıyoruz. Bunu belediye başkanı olduğum zaman da yaptım. Şimdi başbakan olarak yine yapıyorum. Niye? Çünkü Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir."

CHP Lideri Baykal'a yüklenen Erdoğan, sert konuştu: Onlar 'izinde'ler biz çalışıyoruz

Başbakan Erdoğan, CHP'nin TBMM'deki "demokratik açılım" görüşmelerinde pankart açmasını eleştirdi. Erdoğan, şöyle konuştu: "Meclis Genel Kurulu'nda oturumu provake etmeye kalktılar. 'Atam izindeyiz' diyorlar. 'Atam eserlerine sahip çıkacağız' diyorlar. Yahu size zaten alıştık. Siz bunu her zaman yapıyorsunuz da 'Atam izindeyiz' diyerek, bugüne kadar ne yaptınız? Bir dikili ağacınız var mı bu ülkede? Yok. Ha ama şunu söyleyebilirim. 'Atam izindeyiz' diyorlar ya, doğru. Onlar izindeler, biz çalışıyoruz! Farkımız bu. Biz 24 saat, gece gündüz demeden çalışıyoruz."

Erdoğan, Turgutlu'da vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada da "açılım"ı anlattı. Erdoğan, şunları kaydetti: "Öncelikli sorunumuz nedir? Terör. Terörle mücadelede 30 yıldır çok uğraştık. Askerlerimiz, polisimiz çok uğraştı ama çözüm oldu mu? Olmadı. Çok şehitler verdik. Ama bakın sadece askeri, polis güvenlikle bu iş olmuyor. Eksik kalıyor. Terörle mücadelemiz yine aynı şekilde devam edecek. Onu bir kenara koyamayız. Bunun yanında yapmamız gereken başka şeyler de var. Atmamız gereken psikolojik adımlar var, sosyolojik adımlar var. Toplumu asla göz ardı edemezsiniz. Sosyolojik noktada ne gibi eksikler var bulup, bunların çözüm yollarını arayacağız."