Türkiye'nin En Yüksek Köprüleri DSİ'den



Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce, Artvin'de inşa edilen Deriner Barajı dolayısıyla sular altında kalacak olan Artvin-Erzurum Devlet yolu, modern yol ve köprü anlayışıyla yeniden yapılacak.

Orman ve Su işleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, DSİ Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen proje kapsamında boyları 154 metre ile 350 metre arasında değişen 5 adet dengeli konsol köprü inşaatı yapılacağı, köprülerden birinin yapımının tamamlandığı, diğerlerinin inşasının devam ettiği kaydedildi.

Dengeli konsol köprülerin, uzun açıklıkların geçilmesi için yapılan ve her bir ayak üzerine yerleştirilen kayar kalıp arabaları her iki tarafa eş zamanlı olarak dengeli bir şekilde ilerleyerek inşa edilen köprüler olduğu ifade edilen açıklamada, proje kapsamında yapılacak köprülerin, Türkiye'de ilk defa bu kadar yükseklikte yapılan dengeli konsol köprüler olacağı vurgulandı.

Dünyanın en hızlı akan akarsularından biri olan Çoruh Nehri üzerine inşa edilecek ve tamamlandığında sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek barajı olacak Deriner Barajı'nın, 2012 yılından tamamlanmasının planlandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Yaklaşık maliyeti 1 milyar 400 milyon dolar olan barajın, toplam gövde hacmi 3,4 milyon metreküp olup, bu hacmin yaklaşık 3,3 milyon metreküplük kısmının imalatı Haziran 2011 itibarıyla tamamlanmıştır. Baraj tamamlandığında 1 milyar 920 milyon metreküp su depolanacaktır.

Barajın HES ünitesinin kurulu gücü 670 MW olup, yıllık 2118 milyar kilovatsaat enerji üretilmesi planlanmaktadır. HES ünitesinin devreye girmesiyle Türkiye'de üretilen toplam hidroelektrik enerjinin yüzde 6'sı Deriner Barajı'ndan elde edilmiş olacaktır.

Deriner Barajı ve HES gerek üreteceği enerji bakımından gerek sağlayacağı istihdam açısından bölge ve ülke ekonomisine büyük katkıda bulunacak ve yaklaşık 7 yılda kendisini amorti edecektir.''