"Türkiye'nin Genç Nüfusu Önemli Bir Üstünlük"



Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından hayata geçirilen KOZA Projesi'nin '7. Yıl Açılış Toplantısı', YASED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem, İstihdam ve Eğitim Çalışma Grubu'ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Steven Young, YASED üyesi şirketlerin temsilcileri ve bu yılki stajyerlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

"KOZA, 'geleceğin iş lideri olmaya aday' gençlerine destek veriyor"

Toplantının açılışını yapan YASED Başkanı Erdem, YASED olarak Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme ve kalkınmasına ve yatırım ortamının iyileştirilmesine katkıda bulunmak hedefiyle çalıştıklarını belirterek, nitelikli iş gücü ve istihdam konularının bu hedefin gerçekleşmesi için en önemli faktörlerden olduğunu söyledi. Erdem, Türkiye'nin uluslararası alanda rekabetçiliğini arttırmasının, büyüme ve gelişmede gerçek potansiyeline ulaşmasının, katma değer yaratan, inovasyona dayanan, teknoloji yoğun alanlarda ilerlemesiyle mümkün olacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bunun gerçekleşmesinde de en büyük rolü gençler oynayacaktır. Ülkemizin sahip olduğu genç nüfusu önemli bir üstünlüktür. Bugün dünyadaki değişimleri hızlı anlayıp iyi kavrayabilen, bu gelişmeleri yakından takip eden ve özümsemeye çalışan genç bir kitleye sahibiz. Biz de YASED olarak, her fırsatta bu önemli avantajı kullanmak gerektiğini vurguluyoruz. İşte tam 7 yıldır bu gücün harekete geçirilmesine destek vermek üzere KOZA Projesi'ni yürütüyoruz. En büyük hedefimiz, Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme ve kalkınmasına ve yatırım ortamının iyileştirilmesine katkıda bulunmak, ülkemizdeki yatırımların verimliliğini arttırmak".

Bu hedefin gerçekleştirilmesi için nitelikli iş gücü, bu iş gücüne sağlanan imkanlar ve fırsatların, son derece büyük önem taşıdığını dile getiren Erdem, "İşte KOZA, 'geleceğin iş lideri olmaya aday' gençlerimizin iş hayatıyla tanışmalarını sağlayarak, iyi bir kariyere giden yolun başında onların yanında yer alıyor, destek veriyor" diye konuştu.

"Rekabet biçimiyle birlikte insan kaynakları (İK) süreçleri de önemli değişikliklere uğradı"

Toplantıda 'Global Şirketlerde Kariyer' başlıklı bir konuşma gerçekleştiren YASED İstihdam ve Eğitim Çalışma Grubu'ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Steven Young da gençlerden beklentilerinin, değişimi ve gelişimi yönlendirebilmek için hızlı, esnek, proaktif davranarak, sınırları her zaman zorlamaları olduğunu ifade etti. Dünya ekonomisinin entegrasyonu ile ortak pazarlar, dijitalleşme gibi kavramların, bugün global rekabeti inanılmaz boyutlara taşıdığına dikkati çeken Young, şunları anlattı:

"Bununla birlikte günümüzde faaliyet gösteren global ve çok uluslu şirketlerin rekabet biçimi değişmekle kalmadı, insan kaynakları (İK) süreçleri de önemli değişikliklere uğradı. Global şirketlerin istihdam tercihlerinde adaylarda gelecek odaklılık, kültürel farklılıklara uyum, çeşitlilik, öğrenmeye açıklık ve esneklik geliyor. Gelecek odaklı, proaktif, kendisini sürekli olarak geliştiren, sosyal, enerjik gençler, şirketlerin organizasyonlarına büyük katma değer katıyor. Üniversite gençliği bizim için çok önemli, çünkü onlar bizim geleceğimiz".

Toplantı kapsamında 'Dijital Çağda Başarılı Olmak' oturumunda ise Vodafone CEO'su ve YASED Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Öğüt 'Dijital Dönüşüm ve Dönüşüm Liderliği', İntel Genel Müdürü Burak Aydın 'Yeni Nesil-Mobil Nesil' ve Ericsson Genel Müdürü Ziya Erdem de 'Dijital Dünyanın Başarıya Etkisi' konularında deneyimlerini paylaştı. İş hayatına yeni atılacaklar için, onları bekleyen süreçlerden bahseden şirket CEO'ları, dijital dünyanın geleceği ve iş dünyasına entegrasyonu konusunda değerlendirmeler yaparak öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

'KOZA', 7'inci yılında 32 ilden toplam 831 üniversite öğrencisine ulaştı

Toplantıda verilen bilgilere göre, bu yıl 35'inci yılını kutlayan YASED'in, Türkiye'nin en önemli önceliklerinden biri olan istihdam, eğitim ve yetkin insan kaynağı yetiştirilmesi alanlarında gençleri desteklediği sosyal sorumluluk projesi 'KOZA', 7'inci yılında 32 ilden toplam 831 üniversite öğrencisine ulaştı. YASED üyesi uluslararası şirketlerde staj imkanı sağlayarak, gençlere deneyim ve vizyon kazandırmayı hedefleyen projeden bu yıl 96 öğrenci yararlanacak. Proje kapsamında öğrencilerin her türlü ihtiyacı YASED üyesi şirketler tarafından karşılanacak ve öğrenciler, her biri kendi sektöründe fark yaratan uluslararası şirketlerde bir ay boyunca staj yapma fırsatı bulacak.