''Türkiye'nin İklim ve Enerji Verimliliğinde Adım Atması için Tüketicilere İhtiyacı Var''



Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, Türkiye'nin iklim ve enerji verimliliğinde adım atması için tüketicilere ihtiyacı olduğunu bildirdi. TÜDEF'ten yapılan yazılı açıklamada, TÜDEF ve İtalyan Tüketici Hakları Derneği tarafından, enerji verimliliği ile ilgili işbirliği çerçevesinde bir proje başlatıldığı aktarıldı. Proje ile ilgili uluslararası çalışma toplantısı ise dün İstanbul'da yapıldı.

Proje kapsamında Türkiye'de TÜDEF desteği ile okullarda eğitimler verilerek tüketicilerin yaklaşımlarının tespit edileceği anketler yapılacak. Bu sayede temel tüketici yaklaşımının geliştirilmesinin hedeflendiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Anket sonuçlarından yola çıkılarak tüketicilerin enerji verimliliği konularında yaklaşımları ve sivil toplum-kamu arasında ülke enerji kaynaklarının daha etkin kullanımı için yol haritası çıkarılacak. Proje aracılığıyla, enerji kaynaklarımızı ile binalarda verimli enerji kullanımı, tüketicilerin etkin enerji tasarrufları, Türkiye ve AB ülkelerinde enerji verimliliği alanında durum ile ülkemizde enerji verimliliği uygulamaları konuları incelenecek. Bu kapsamda gerçekleştirilen çalıştay ile enerji verimliliği ve tüketiciler konusu tartışılmaya başlandı. ADOC Başkanı Carlo Pileri de enerji verimliliğinin küresel düzeyde geliştirmek için iki kuruluş arasındaki işbirliğinin önemli olduğunu ifade etti''.

TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin de konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin ne ilkim değişikliği konusunda ne de enerji verimliliği konusunda bir hedefi olmadığını, iklim değişikliğinin geldiği nokta itibariyle artık tüketicilerin tercih eden, talep eden bir noktada olması gerektiğini belirtti. Çetin, ''Türkiye'nin iklim ve enerji verimliliğinde adım atması için bilinçli tüketicilere ihtiyacı var'' dedi.