Türkiye’nin İlk Arkeolojik Parkı Kaunos Olacak

Muğla’nın Ortaca İlçesi’ne bağlı Dalyan Beldesi’nde bulunan Kaunos Antik Kenti, Türkiye’nin ilk arkeolojik parkı olacak. Ayrıca antik kentin 6 metre altında bulunan kutsal taşa tünelle ulaşılarak, 3.5 metrelik taş ziyarete açılacak. Bölgede 10 yıldır kazı yapan Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Işık, “Kazı çalışması mayıs ayında başlayacak. Bölge tarihi ve kültürel anlamda çok zengin. Antik kentte 2000 yıllık kumbara bulduk. Hiçbir antik kentte bulunmayan özel bir ölçü platformu tespit ettik. Liman Agorası’nı, Çeşme binasını, Teras Tapınağı’nın güney duvarını, Murena Anıtları’nı restore ettik. Burada kazılar daha 100 yıl devam eder” dedi.

Harabelikten kurtarılacak
Kaunos ile ilgili arkeolojik park projesi hazırladıklarını kaydeden Kazı Başkanı Cengiz Işık, hedeflerinin arkeolojik dokuyu bozmadan, flora ve fauna koruyarak Kaunos’u kültür turizminden daha fazla pay alacak seviyeye çıkarmak olduğunu söyledi. Antik kentte endemik bitkiler ve hayvanlar olduğunu belirten Işık, şunları söyledi:

“Kuş gözlem evleri kurarak burayı bir milli park haline getireceğiz. Ziyaretçiler burada gezerken kendilerini antik dönemlerde hissedecekler. Proje şu anda Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Dr. Oğuz Özer tarafından çiziliyor. Tamamlandıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayına sunulacak. Kaunos Türkiye’nin ilk arkeolojik parkı olacak. Bütün tarihi eserlerin önüne çizimleri asılacak. Harabe niteliğinden kurtulacak ve kültürel bir hazine olacak.”

Kutsal Taş için Tünel
Bölgenin kültürel açıdan çok zengin olduğuna değinen Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık, “Liman ticaretinin yapıldığı önemli bir kent olan Kaunos’ta 1966 yılından bu yana kazılar sürüyor. Antik kentin 6 metre altında 3,5 metre çapında konik bir taş tespit ettik. Yazıtlardan bunun kutsal taş olduğu anlaşılıyor. Karyalılar taşa tanrı olarak tapmışlar. Bu taşın önünde dilekte bulunmuşlar. Tünel açarak Kutsal Taşı ziyarete açacağız. Ziyaret için ayrıca bir ücret ödenecek” dedi.

Ziyaretçi sayısı artacak
Yeni düzenlemeler ve arkeolojik park projesiyle bölgeden elde edilen turizm gelirinin iki kat artacağını belirten Prof. Dr. Cengiz Işık, sözlerini şöyle tamamladı:

“Dalyan kanalının karşısında bulunan Kaunos Antik Kenti Miletos’un ikiz çocuklarından biri olan Kaunos tarafından Karya-Likya sınırında kuruldu. Antik Çağ’da bir liman kenti olan Kaunos günümüzde kıyıdan hayli içeride kaldı. Kente girişte kaya mezarları bulunuyor. Kaunos Antik Kenti’nden çıkarılan tarihi eserler müzelerde sergileniyor. Bizim petrol kuyularımız antik kentlerimiz. Bu antik kentleri en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Arkeolojik park projemizle Kaunus’a gelen ziyaretçi sayısında beş kat artış olacak.”