Türkiye’nin İlk Cam Okulu Açılıyor



Cam sanatına ilgi duyanlara, dünyanın önemli cam sanatçılarından eğitim alma ve bu malzemeyle çalışma imkanı sunan Cam Ocağı’nın yeni dönemi, bir cam şairi olan Fransız sanatçı Jean Pierre Umbdenstock ve Cam Ocağı’nın açılışında yaptığı gösteriyle belleklerde iz bırakan dünyaca ünlü Çek sanatçı Petr Novotny’nin vereceği cam üfleme eğitimleriyle başlıyor.
16 Şubat 2003 tarihinde Türkiye’ye gelecek Jean Pierre Umbdenstock’un vereceği eğitim, cam üflemenin yanı sıra camın yüzeyine yönelik farklı teknikleri de kapsıyor. Cam yüzeyini bezemenin cama şekil vermek kadar önemli olduğunu düşünen sanatçının kaligrafik yazılarla kapladığı çalışmaları, eserleri arasında önemli bir yer tutuyor. Cam üflemenin tıpkı meditasyon gibi rahatlatıcı bir etki yarattığını düşünen sanatçının bu yaklaşımla ürettiği en önemli eserlerinden biri ‘yasak meyveler’.
Tanınmış Çek sanatçı Petr Novtny’nin cam üfleme eğitimi ise 9 Mart 2003 tarihinde başlıyor. Petr Novotny, kendi çalışmalarının yanı sıra, yaşları nedeniyle artık cam üfleyemeyen veya bu konuda yetkin biriyle çalışmak isteyen ve aralarında Rene Roubicek, Dale Chihuly ve Marvin Lipowsky gibi isimlerin de bulunduğu dünyaca ünlü pek çok sanatçı için cam üflüyor. Amerika’daki Pilchuck Cam Okulu’nda düzenli olarak cam eğitimi veren sanatçı, camla çalışmaya yeni başlayanlar için, ilginç fikirlerin beceriden daha önemli olduğu ve kimi zaman öğrencilerin basit yöntemler kullanarak deneyimli ustalardan daha güzel işler üretebildiği görüşünde.

CAMIN SIRRI
Sıcak camın, pipo adı verilen içi boş çubuklarla fırından alınıp üflenerek şekillendirilmesini kapsayan cam üfleme tekniğinde, camla çalışan kişinin yerçekimi ve akışkanlıkla başa çıkması gerekiyor. Ateşten bir top halinde olmasına rağmen, çeşitli aletler yardımıyla şekillendirilebilen sıcak cam çok hızlı soğuduğundan, camla çalışan kişi bir yandan cama şekil verirken, bir yandan da zamanla yarışıyor.

20 CAM SANATÇISI ÜLKEMİZE GELECEK
Dünyanın çeşitli ülkelerinde eğitim ve üretime yönelik çalışmalar yapmış önemli cam sanatçılarını Türkiye’ye getiren ve camı güzel sanatların bir dalı olarak yaygınlaştırmayı amaçlayan Cam Ocağı, 2003 yılında Amerika, Kanada, Avustralya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Hollanda’dan gelen 20 cam sanatçısını ağırlayacak.
Özel ve maliyetli bir donanım gerektiren cam yapımı, daha çok üretim yapan kurumlar veya cam bölümü olan üniversitelerle sınırlı kaldığından, Cam Ocağı bu alanda eğitim almak isteyenlerin başvurabilecekleri tek mekan olarak önemli bir boşluğu dolduruyor.

MESLEK EDİNEBİLİRSİNİZ
Cam Ocağı’nda eğitim alanlar, kurum içindeki üretim faaliyetini gözlemleyerek camın usta ellerde nasıl şekillendiğine tanıklık ediyorlar. Cam Ocağı’nda eğitim alan kişilerin farklı sanatçılarla çalışarak kendilerini geliştirmeleri veya olanakları dahilinde kendi atölyelerini kurarak çalışmalarını bu şekilde devam ettirmeleri de mümkün.
Cam üflemenin yanı sıra, füzyon, lampworking, boncuk yapımı, mixed media, kalıpla cam şekillendirme ve kuma sıcak döküm gibi farklı tekniklerin öğretildiği iki haftalık eğitim programları, camla yeni tanışan kişilerin yanı sıra bu malzemeyle daha önce çalışmış olanlara da hitap ediyor.
Riva deresi kıyısında yeşillikler içindeki bir alana kurulu olan Cam Ocağı kampusu, yurt binası, yemekhanesi, bahçesi, dere kenarındaki oturma alanı, havuzlu avlusu ve yüzme havuzuyla okulda eğitim alacak ve konaklayacak öğrencilere ihtiyaç duyabilecekleri her türlü imkânı sunuyor.

AYRINTILI BİLGİ İÇİN:
Cam Ocağı ve 2003 yılı eğitim programı ile ilgili ayrıntılı bilgiye www.camocagi.org adresinden veya 0.216.4333690-92-93 numaralı telefonlardan ulaşılabiliyor.