Türkiye'nin Kültür Politikasının Kitabı



Türkiye'de son 10-15 yılda kamuoyunun gündemine taşınan 'Kültür Politikaları' konusu, ABD kökenli Chrest Vakfı ile Avrupa Kültür Vakfı'nın desteğiyle basılan akademik bir çalışma ve kitabın ana konusu oldu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları'nca basılan Türkiye'de Kültür Politikalarına Giriş kitabı, Yrd. Doç. Dr. Serhan Ada ve H. Ayça İnce'nin imzasıyla derlendi. Kitapta sırasıyla Füsun Üstel, Murat Katoğlu, Serhan Ada, Aylin Seçkin, Gül Pulhan, Deniz Ünsal, Asu Aksoy, Osman Kavala, Philipp Dietachmair ve H. Ayça İnce'nin metinleri yer alırken, çalışmaya kültür politikaları ile ilgili kanunlar da dahil edilmiş bulunuyor.

Kitap, Cumhuriyet Döneminde Yüksek Kültürün Kamu Hizmeti Olarak Kurumlaşması, Neden Kültür Politikaları, ve Türkiye'de Kültür Politikaları Açısından Müze Oluşumları gibi konulara ayrılmış. Kitapta Zihinsel Değişim? AK Parti iktidarı ve Kültür Politikası adlı bir yazı kaleme alan Asu Aksoy, AK Parti'nin kültür politikasını eleştirel bir yaklaşımla analiz ediyor. Aksoy, İstanbul 2010 AKB Ajansı ve AKM gibi konuları ele aldığı yazısında şunların altını çiziyor:

" AK Parti hükümeti, dışişleri bakanlarının, ülkenin çok kültürlü imajını desteklemek için Kürtçe, Süryanice gibi çokdilli yapımlara imzasını atan Kardeş Türküler'in albümlerini devlet başkanlarına götürdükleri bilinmekte; ancak aynı hükümetin içerisinde w, q, x gibi Kürtçe alfabede kullanılan harflere hâlâ izin vermediği de biliniyor. Zihinsel değişim; ama özelleştirmeden ve rekabetçi avantaj arayışından öte, nereye kadar?"

Bilgi: www.bilgiyay.com