Türkiye'nin Lider Çimento Üreticisi Akçansa'dan 135 Milyon DolarlIK Dev Yatırım

Yatırımın tamamlanmasıyla Çanakkale fabrikasının yıllık klinker üretimi yüzde 100 artacak ve Akçansa’nın toplam klinker üretim kapasitesi 5.7 milyon tona yükselecek. Böylece, Akçansa Türkiye sınırlarının ötesinde bir güç olacak.

Sabancı Holding ve dünya devi HeidelbergCement Grubu’nun ortaklığı ile faaliyetini sürdüren Türkiye’nin lider çimento üreticisi Akçansa, Çanakkale’deki çimento fabrikasında 135 milyon ABD Doları tutarında dev bir yeni yatırıma gidiyor. Yatırımın tamamlanmasıyla Çanakkale fabrikasının yıllık klinker üretimi yüzde 100 artacak ve Akçansa’nın toplam klinker üretim kapasitesi 5.7 milyon tona yükselecek.

Akçansa Yönetim Kurulu’nun aldığı karara göre, en kısa zamanda başlayacak olan kapasite artırmaya yönelik yeni yatırım 2007 yılı sonunda tamamlanacak.

Akçansa Genel Müdürü Mehmet Göçmen konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, yeni yatırım kapsamında dünya ölçeğinde yüksek ve çevreye duyarlı teknolojilerin kullanılacağını belirterek, yatırımın devreye girmesiyle Türkiye’nin toplam çimento üretim kapasitesinin de önemli ölçüde artacağına işaret etti. Bu çerçevede yürütülecek lojistik yatırımlarla iç ve dış ticarette ciddi rekabet avantajı yakalayacaklarını da ifade eden Göçmen, yatırımın devreye girmesiyle, sektörde Türkiye ölçeğini de aşarak bölgesel anlamda bir stratejik güç olma hedefine ulaşacaklarını kaydetti.

Akçansa’nın ana ortakları Sabancı Holding ve HeidelbergCement, Türkiye çimento sektöründeki birlikteliklerini 1996 yılından bu yana başarıyla sürdürüyorlar. Alınan yeni yatırım kararı, ortakların uyumlu birlikteliğinin bir göstergesidir. Dört yıldan bu yana çimento sektörünün “en beğenilen şirketi” olma başarısını gösteren Akçansa, çevre ve doğal kaynakların korunmasında büyük önem taşıyan “alternatif yakıt ve hammadde kullanımı” alanındaki faaliyetleriyle de Türkiye’de ilkleri gerçekleştirdi.


Akçansa Hakkında
Akçimento ve Çanakkale Çimento’nun 1996 yılında birleşmesiyle Türkiye’nin en büyük çimento üreticisi konumuna gelen Akçansa, bir Sabancı Holding ve HeidelbergCement ortak kuruluşudur.

Çimento ve hazırbeton üretiminde Marmara ve Ege bölgelerinde faaliyet gösteren Akçansa, iştiraki olan Betonsa şirketi ile 1998 yılında birleşmesi sonucunda, Marmara ve Ege bölgelerine yayılmış 20’nin üzerinde hazırbeton tesisinde “Betonsa” markasıyla hizmet vermektedir. Diğer bir iştiraki olan Agregasa Agrega San.ve Tic.A.Ş. ile 2002 yılında birleşmiş ve agrega üretim faaliyetini “Agregasa” markası altında İstanbul’un her iki yakasında kurulu birer tesisi ile sürdürmektedir.

Akçansa; hem yurt içindeki müşterilerin hem de Türkiye’nin en çok çimento ihraç eden kuruluşu olarak yurtdışındaki müşterilerin taleplerini karşılamak ve farklılıkların zor algılandığı bu sektörde fiyat unsurunun da ötesinde rekabet edebilmek amacıyla “üretim ve hizmette en kaliteli” olmayı hedeflemiştir.

Türkiye çimento sektörünün lideri Akçansa, dünya kalite standartlarına uygun ürünleri, İstanbul Sanayi Odası tarafından ödüllendirilen doğa dostluğu, üstün hizmet anlayışı ve yüksek teknoloji donanımlı tesisleriyle, Türkiye çimento ihtiyacının yüzde 8’ini karşılamaktadır.
Kuruluşu dahil, günümüze kadar attığı her adımda “ilk”lerin şirketi olan Akçansa, bir ilke daha imza atarak, ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ilave olarak da, 2004 yılı başında OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi’yle belgelendirmiş ve Türkiye’de BSI’dan bu üçlü belgeyi alan ilk şirket olmuştur.

Akçansa, Capital Dergisi ve Adecco tarafından her yıl düzenlenen “En Beğenilen Şirketler” araştırmasında dört yıldır kendi sektörünün en beğenilen şirketi seçilmektedir.

HeidelbergCement Hakkında
Sabancı Holding ile birlikte Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin eşit oranda ortağıdır.
1873 yılında kurulan ve 132 yıllık geçmişi olan HeidelbergCement, dünyanın 4. en büyük çimento grubudur. 50 ülkede, 62 çimento fabrikası, 42 bin 500 personel ile toplam 82 milyon ton çimento üretim kapasitesine sahiptir.
HeidelbergCement, 2004 yılında 6.93 milyar EURO ciro elde etmiştir.

Sabancı Holding Hakkında
Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş., Türkiye'nin en büyük sanayi ve finans topluluklarından biri olan Sabancı Topluluğu'na bağlı şirketleri temsil eden ana şirkettir.

Sabancı Topluluğu, hemen hemen tamamı faaliyet gösterdikleri sektörlerin liderleri konumunda olan 64 şirketten oluşmaktadır. Sabancı Topluluğu'nun temel ilgi alanları, bankacılık ve sigortacılığı kapsayan finansal hizmetler, gıda ve perakendecilik, lastik, takviye malzemeleri ve otomotiv, kimya ve dış ticaret, çimento, tekstil, plastik, enerji, kağıt ve ambalaj malzemeleri, turizm ile bilgi ve telekomünikasyondur.

2004 yılı faaliyetleri sonucu olarak, Sabancı Topluluğu 8,6 milyar ABD Doları konsolide satış geliri elde etmiş ve net kârı 540 milyon ABD Doları'na ulaşmıştır.