''Türkiye'nin MIPIM Fuarı'nda Layıkıyla Temsili için Çalışmalara Şimdiden Başlanmalı''



Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci,  yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası fuarlarda Paris, Londra, Tokyo, Torino, Sao Paulo gibi marka şehirlerin bile stant açarak tanıtım yaptıklarını ifade ederek, Ankara'nın marka kent olabilmesi için bir yandan uluslararası fuarlarda tanıtımı yapılırken diğer yandan da uluslararası fuarlara ev sahipliği yapması gerektiğini dile getirdi.

Fransa'nın Cannes kentinde 6-9 Mart tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Yatırım ve Emlak Piyasası (MIPIM) Fuarına onur konuğu olarak katıldığını ifade eden Bezci, şunları kaydetti:

''90 ülkeden gayrimenkul yatırımcıları, portföy yöneticileri, işletmeciler, finans kurumu temsilcileri, mimarlar, mühendisler, peyzaj mimarları, şehir planlamacıları ile belediyelerin buluştuğu fuarı dört günde yaklaşık 23 bin kişi ziyaret etti. Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen MIPIM Fuarında Türkiye'den 11 firma stand açarken, gayrimenkul sektörlerinden birçok kuruluşun yöneticisi ve temsilcisi de ziyaretçi olarak katıldı.''

Bezci, fuarda arazi geliştirme, kentsel dönüşüm projelerinin ağırlıkta olduğunu belirterek, sergilenen kentsel dönüşüm projelerinin yatırımcıların ilgisini çektiğini vurguladı. Bezci, benzer projelerin Ankara için de üretilebileceğini, gayrimenkul sektörünün parlayan yıldızının kentsel dönüşüm projeleri olacağını kaydetti. Fuarın dikkat çeken projeleri arasında enerji tasarrufu ve verimliliğini temel alan ''yeşil'' projelerin yer aldığını ifade eden Bezci, Türkiye'de de enerji verimliliği için ''yeşil projeler'' üretilmesinin şart olduğunu dile getirdi.

MIPIM Fuarında her yıl bir ülkenin onur ülkesi olarak seçildiğini bildiren Bezci, şunları kaydetti:

''Bu yılın ülkesi Katar idi. Hazırlanan standla Katar çok güzel bir şekilde tanıtıldı. Gelecek yılın 'onur ülkesi' olarak da Türkiye seçildi. Türkiye'nin layıkıyla temsili için çalışmalara şimdiden başlanması gerekiyor. Ülkemizin iller basında temsil edilmesi yararlı olacak. 2013 yılı MIPIM Fuarında Türkiye'nin Ankara pavyonuyla temsilini arzuluyoruz.''

Ankara'nın uluslararası fuarlara katılımını önemsediklerini vurgulayan Bezci, ''Başkentimizde fuar alanımız tamamlanır tamamlanmaz uluslararası fuarlara ev sahipliği yapması için dört bir koldan çalışmamız gerekiyor. Marka şehir için Ankara'da fuar, fuarlar da Ankara olmalı'' ifadelerini kullandı.

Fuarların düzenlendikleri kent ekonomilerine canlılık kazandırdıklarını da kaydeden Bezci, MIPIM Fuarı nedeniyle Cannes'da otel fiyatlarının yüzde 500'ün üzerinde arttığını örnek vererek fuarların Ankara ekonomisine önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.