''Türkiye'nin Pahalı ve Riskli Bir Enerjiye İhtiyacı Olmadığını Düşünüyoruz''



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası, Hiroşima'ya yapılan nükleer saldırının yıl dönümünde Türkiye'nin pahalı ve riskli bir enerjiye ihtiyacı olmadığını düşündüklerini belirtti.

Elektrik Mühendisleri Odasından yapılan yazılı açıklamada, Hiroşima ve Nagasaki'ye yapılan nükleer saldırıların yıl dönümünde atom bombaları ve nükleer silahların toplumlar üzerinde yol açtığı zararlar ve ölümler hakkında bilgi verilirken, madalyonun diğer yüzünde ise nükleer santralların yarattığı tehlikeler bulunduğu ifade edildi.

Japonya'da yaşanan son Fukuşima Nükleer Santral kazasının, riskin eski teknoloji ve insan hatası iddialarıyla açıklanamayacağını gösterdiği belirtilen açıklamada, ''Dünyada, özellikle gelişmiş ülkelerde pazar bulmakta zorlanan nükleer lobi, kırk yıldır açılan tüm ihalelerde başarısız olmuşsa da bugün Türkiye'yi hedef seçmiştir'' denildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Akkuyu'da kurulacak santral, 35 yıl önce 1976 yılında verilmiş olan yer lisansına dayanmaktadır. Bu lisans kapsamında değerlendirilecek konuların başında, bölgenin topografik, jeolojik, jeoteknik, hidrolojik, sismolojik ve meteorolojik özelliklerine ilişkin bilgi ve incelemelerin, seçilen yerin deprem, sel baskını, fırtına gibi doğal olaylar ve bu olayların ikincil etkileri yönünden değerlendirilmesine ilişkin bilgiler yer almaktadır. Oysa Akkuyu için bundan 35 yıl önce alınmış olan yer lisansının güncellenmesi söz konusu değildir. 35 yıl içindeki değişimleri hesaba katmayan bir yer lisansının kabulü mümkün değildir. ABD tarafından Hiroşima'ya yapılan nükleer saldırının yıl dönümünde pahalı ve riskli bir enerjiye ihtiyacımız olmadığını bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz.''