Türkiye'nin Standardizasyon Yol Haritası Belirlendi



Türkiye'nin standardizasyon konusunda yol haritasının belirleyen Ulusal Standardizasyon Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2017-2020), Yüksek Planlama Kurulu'nca (YPK) kabul edildi.YPK'nın konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinasyonunda ilgili tüm paydaşların görüşleri alınmak suretiyle hazırlanan belge ve eylem planına göre, Türkiye'nin standardizasyon sistemini daha ileriye taşımak için 4 hedef ve bu hedeflere ulaşmak için gerçekleştirilmesi gereken 21 eylem belirlendi.

Türkiye'nin standardizasyon alanındaki vizyonu "Tüm paydaşların standart hazırlama sürecine etkin bir şekilde katıldığı, standartları uygulamayı ilke edinmiş, küresel alanda belirleyici ve söz sahibi bir ülke olmak" şeklinde tanımlandı.

Söz konusu vizyon çerçevesinde; standardizasyon altyapısını güçlendirmek, ilgili tüm paydaşların standardizasyon sürecine etkin katılımı sağlamak ve standartların kullanımını yaygınlaştırmak, küresel alanda etkinliği artırmak, yeni teknolojili ürünlere ve iş güvenliğiyle sosyal yaşam kalitesini artırmaya yönelik özgün standartları hazırlamak hedefler olarak belirlendi. 

Belgede, anılan hedefler kapsamında gerçekleştirilecek 21 eylem yer aldı. Buna göre, Sanayi Devrimine (TR 4.0) yönelik Türkiye'nin standardizasyon yol haritası uygulamaya konulacak. Özel sektör, kamu kurumları ve üniversitelerin standart hazırlama süreçlerine katılımları artırılacak. Lise ve üniversitelerin program veya müfredatlarının kapsamına standardizasyona ilişkin derslerin ya da konuların alınması sağlanacak.

Bunların yanı sıra uluslararası ve bölgesel standart hazırlama kuruluşlarındaki temsil sayısı artırılacak. Yüksek teknolojili yeni ürünlerin standartları hazırlanacak.

Reklam Goruntulenme Bolumu