Türkiye'nin Yüzen Fuarı Bluexpo Yolculuğuna Devam Ediyor

Fuarcılığın yeni rotası, suların ulaştığı heryere Türkiye'nin gücünü taşıyan Bluexpo, ihracatın gelişimine katkı sağlamak için çıktığı yolculuğuna devam ediyor.

Yeniçağın Fuarcılık Anlayışı “BLUEXPO”
Fuarcılığın yeni rotası Bluexpo; dünyada suların ulaştığı her yere ürün ve hizmetleri taşıyan, her bir yolculuğunda farklı sektörleri ve iş adamlarını hedeflediği pazarların limanlarında biraraya getiren, modern bir geminin içinde farklı ölçülerde hazırlanmış fuar stantlarında ürün ve hizmetlerin sergilenmesini sağlayan yeniçağın fuarcılık anlayışı olarak tanımlanıyor.

Bluexpo, Türk Yapı Sektörünü Kuzey Afrika’ya Taşıyor
81 yıl aradan sonra Bluexpo-Karadeniz Eqho 2007 ile elde edilen bu büyük başarının ardından, suların ulaştığı heryere Türkiye’nin gücünü taşıyan Bluexpo, Türk yapı sektörünün en iyi şekilde tanıtılması, sektörde hizmet veren kuruluşların dışa açılımlarının sağlanması ve gerekli iş bağlantılarının gerçekleştirilmesi amacıyla rotasını Akdeniz’in parlayan yıldızı Kuzey Afrika’ya çevirdi.

Bluexpo, Mısır’ın İskenderiye, Libya’nın Trablus, Tunus’un Tunus ve Cezayir’in Cezayir kentinden oluşan ve Kuzey Afrika’nın en önemli 4 ticaret başkentini kapsayan yolculuğunu, 14–26 Ekim 2008 tarihinde 4 fuarla gerçekleştirecek. Türk yapı sektörünü Kuzey Afrika’nın dört ticaret limanına taşıyacak fuara 150 firma katılması hedefleniyor. Katılımcı firmaların hedef alıcılarla bir araya getirileceği fuarda 20 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor.

Akdenizin Parlayan Yıldızı; Kuzey Afrika
Kuzey Afrika ülkeleri coğrafi konumları, doğal kaynakları, kültürel yapıları ve mevcut ekonomik durumları itibariyle bütün dünya devletleri için hayati önem taşıyor. Kıta Afrika’sı için ticaret geçiş noktası olan bu ülkeler, son yıllarda düzenli ekonomik büyüme gösteriyor. Afrika kıtasındaki toplam ithalatın %35’i bu dört ülkede gerçekleştiriliyor. 86 milyar dolarlık ithalat hacmi, 128 milyonluk nüfusu ile önemli bir pazar olan bu ülkeler, son yıllarda düzenli olarak (%5) büyüme gösteriyor. Burada, inşaat sektörünün gelişiminin ekonomiden çok daha hızlı gelişeceği tahmin ediliyor.

Global ekonomik hedefleri olan ülkelerin Kuzey Afrika’daki etkilerini artırması, Rusya’nın Cezayir’e yaptığı ekonomik yardımlar, Libya-ABD ilişkilerindeki normalleşme süreci ve Libya’nın Fransa ile ekonomik ilişkilerini derinleştirmesi, yakın gelecekte ekonomik gelişmelerin pozitif yönde gelişeceğini gösteriyor.

Hedef ülkeler ile gerçekleştirdiğimiz ticari anlaşmalar, ülkelerin kendi aralarındaki ve diğer Arap ülkeleriyle gerçekleştirdikleri serbest ticaret anlaşmaları, Akdeniz ülkeleri arasında gelişen ticari ilişkiler, Kuzey Afrika ülkelerinin ekonomik önemini daha da artırıyor. Yükselen enerji fiyatlarının da desteğiyle stabilitesi artan bu ekonomilerin oluşturduğu bölge potansiyelinden, var olan tarihi ve kültürel bağlarımızın da yardımıyla daha fazla pay almak bir gereklilik halini aldı.

Kuzey Afrika Bluexpo ile Yapılanacak
Bluexpo Kuzey Afrika Yapı projesi, Dış Ticaret Müsteşarlığımızın “İhracat Stratejik Planı”na bağlı olarak, bu ülkelerdeki pazar payımızı büyütmek hedefiyle planlandı.

Bluexpo Kuzey Afrika Yapı, zenginleşen ve istikrara kavuşan bu ülkelerin öncelikli yatırım sahası olan altyapı ve konut sektöründe, ülkemizin bu alanda hizmet ve malzeme üreten firmalarına benzersiz iş olanakları sunacak. Türkiye Ekonomisinin lokomotifi ve hızla büyüyen yapı sektörünün en iyi şekilde tanıtılması, dışa açılımlarının sağlanması ve ticari iş bağlantıların kurularak belirlenen ihracat rakamlarına ulaşılması hedefleniyor.

Katılımcı Profili
Bluexpo Kuzey Afrika Yapı Projesi’nde projenin ve yapı sektörünün hedefleri doğrultusunda katılımcı profili belirlenmiş olup bu alanda Ahşap Yapı ve Elemanları, Altyapı Elemanları, Asansör ve Yürüyen Merdivenler, Asma Tavan ve Ara Bölme Sistemleri, Aydınlatma, Elektrik ve Tesisat Malzemeleri, Beton Yapı Elemanları, Bina Otomasyon Sistemleri, Boyalar, Vernikler, Cilalar, Cam, Saydam Elemanlar ve Yan Sanayi, Cephe Giydirme Sistemleri, Cephe Kaplama Malzemeleri, Çatı Konstrüksiyon ve Kaplama Malzemeleri, Çelik Yapı Elemanları, Çimento, Alçı Ürünleri , Doğal ve Kompoze Taşlar, Duvar Kaplama Malzemeleri, Duvar Malzemeleri, Enerji Sistemleri, Güvenlik Sistemleri, Hırdavat ve Nalburiye, Isıtma Sistemleri, İç Mimari ve Dekorasyon Hizmetleri, İklimlendirme ve Havalandırma Sistemleri, İletişim Sistemleri, İş Elbiseleri ve Aksesuarları, İş, İnşaat Makineleri ve El Aletleri, Kalıp ve İskele Sistemleri, Kapı, Pencere Sistemleri ve Aksesuarları , Kent ve, Bahçe Mobilyaları, Küvet, Duşakabin ve Tamamlayıcıları, Metal Doğrama Ürünler, Mutfak, Banyo Donanım ve Aksesuarları, Müteahhitlik Hizmetleri, Panjur, Store ve Jaluzi, Peyzaj Düzenlemeleri ve Ekipmanları, Prefabrike Yapı Sistemleri ve Elemanları, Sauna ve Yüzme Havuzları, Sıhhi Tesisat Malzemeleri, Soğutma Sistemleri, Sondaj, Zemin Etüd, Drenaj ve Zemin Suyu İşleri , Vitrifiye Ürünler, Yalıtım Malzemeleri, Yangın Söndürme Araç ve Gereçleri, Yapı Kimyasalları, Zemin Kaplama Malzemeleri gibi ürün ve hizmetler sergilenecek.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk “Yüzen Fuar’’ Projesi
Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türk mallarını dünyaya tanıtmak ve Türk sanayini geliştirmek amacıyla, Atatürk tarafından planlanan ve uygulanan bir proje olan “Yüzen Fuar”, Haziran 1926’da 180 yolcu ve 105 mürettebat ile yola çıktı ve 86 gün sürdü. O dönemde genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ürettiği sınırlı sayıdaki ürün Avrupa’nın 12 ülkesinin 16 limanında tanıtıldı.

Büyük Önder Atatürk 1926 yılında genç Türkiye Cumhuriyeti’ni Avrupa’ya tanıtmak amacıyla gerçekleştirdiği başarılı Avrupa Gezisi sonrasında Karadeniz ülkelerinde de bir Yüzen Fuar projesi gerçekleştirmeyi hedeflemiş, ancak proje dönemin şartları nedeniyle hayata geçirilemedi. Bluexpo projesinin ilk organizasyonu büyük önderin vasiyeti olarak kabul edilerek çok daha büyük bir heyecan ve istekle 81 yıl aradan sonra ADG Fuarcılık tarafından hayata geçirildi.

2-18 Haziran 2007 tarihleri arasında düzenlenen Bluexpo - Karadeniz EQHO 2007 Otel&Restoran Ekipmanları Fuarı başarı ile sonuçlandı. Sektörün önde gelen 71 katılımcı firması 14977 profesyonel ziyaretçi ile Karadeniz ülkelerinin en önemli 8 limanında buluştu. 2 Haziran 2007 İstanbul’dan yolan çıkan Bluexpo, 4 – 5 Haziran 2007 Varna / Bulgaristan, 6 – 7 Haziran 2007 Köstence / Romanya, 8 – 9 Haziran 2007 Odesa / Ukrayna, 10 – 11 Haziran 2007 Yalta / Ukrayna, 12 – 13 Haziran 2007 Soçi / Rusya 14 – 15 Haziran 2007 Batum / Gürcistan ve son olarak 16 Haziran 2007 tarihinde Trabzon’a uğramış ve İstanbul’a geri döndü. Gerçekleştirilen ilk Bluexpo projesinde katılımcı firmalar önemli iş bağlantıları gerçekleştirerek ihracat hedeflerine ulaştı, ayrıca düzenlenen kültürel etkinliklerle etkili bir Türkiye imajı oluşmasına katkı sağladı.

Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.