Türkiye’ye Gelmek Yaradı Sizden İki Kat Seramik Alırız



Dünyanın en büyük seramik karo ithalatçısı ABD’de faaliyet gösteren Seramik Karo Distribütörleri Derneği (CTDA) Başkanı Mark Carlson Türkiye’nin ABD’ye yaptığı 43 milyon dolarlık karo ihracatının artması için büyük potansiyel olduğunu belirtti.

Tasarım etkileyici:
CTDA’nın 150 kadar üyesi ve 12 civarında ABD’li gazeteci Seramik Tanıtım Komitesi’nin organizasyonuyla bir haftalığına İstanbul’la geldi. Başkan Carlson ihracatın artması için iki neden olduğuna değinerek, "İlki Türkiye’deki üreticiler kaliteli ve tasarım harikası karolarıyla son derece etkileyici. İkincisi ABD’de tüketim her geçen gün artıyor. ABD’de kişi başı seramik tüketimi 10.5 metrekare. Türkiye’deki rakam bunun neredeyse 2 katı. Hızlı büyüme ve tüketim artışı bizi Türkiye’den daha fazla ithalat yapmaya itecektir" dedi. ABD’de tüketimin her yıl yüzde 7-8 artmasının beklendiğini bildiren Carlson, "İhracat kapasitesine göre Türkiye’den alımlarımız artar. Bu ziyaret bazı önyargıları ortadan kaldırdı. Seramik karo ihracatını inanılmaz etkiler" diye konuştu.

Ticaret artabilir:
Türkiye’ye gelen 150 kişilik ekibin Türk mutfağını, kültürünü ve tarihini keşfettiğini ve çok etkilendiğini kaydeden Carlson, "Meşhur Türk misafirperverliğini yaşamak keyif verdi" dedi. Carlson, artık iki ülke ve iki ülkenin seramik alanında faaliyet gösterenlerin daha kuvvetli bir ilişkiye sahip olduğunu da vurguladı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2005 yılında ABD-Türkiye ticaret hacmi 10 milyar dolara ulaştığını belirterek bunu 25 milyar dolara çıkarmak mümkün" dedi.

Avrupa’nın üçüncü büyük üreticisi
Kürşad Tüzmen, özellikle son 15 yılda gerçekleştirilen yatırımlarla seramik sektörünün Türkiye ihracatının parlayan yıldızlarından biri olduğunu belirterek, "Türkiye, kalitesi, çeşitliliği ve fiyat avantajı ile dünyanın önde gelen seramik üreticisi ve ihracatçılarından biri oldu. Türkiye’nin seramik kaplama malzemeleri kapasitesi 1990’da 60 milyon metrekare iken 2005’te yaklaşık 300 milyon metrekareye ulaştı. Türkiye, dünyanın en büyük 5, Avrupa’nın ise 3’üncü büyük üreticisi ve ihracatçısı" dedi.