Türkiye'yi Doğalgaz Zengini Yapacak Proje İhaleye Çıktı



Zonguldak taş kömürü havzasında bulunduğu tahmin edilen 1.2 trilyon metreküp doğalgazın çıkarılması için ihale açıldı. Bu rezerv, Türkiye'nin 40 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak nitelikte.

Türkiye'nin en az 40 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacağı, hatta bu sektörde ihracatçı ülkeler arasına sokacağı tahmin edilen dev proje 7 yıl sonra ihaleye çıktı.
Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri (TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, 90 gün içinde firmaların teklif vereceğini belirterek "Bu projeye inanmasak böyle pahalı ve yüksek maliyetli bir yatırımı ihaleye çıkarmazdık" dedi.

Zonguldak Taş Kömürü Havzası'nda 600 milyar metreküp doğal gaz olduğunun tahmin edildiğini belirten Türkiye Taş Kömürü Genel Müdürlüğü yetkilileri, ilk sondaj ihalesinin parasızlık yüzünden başarısızlıkla sonuçlandığını, 7 yıllık gecikmenin bu yüzden kaynaklandığını belirterek, "Şimdi yüksek teknolojiyle bu sondaj işlemini kısa sürede gerçekleştireceğiz. Firmalar bu projeye sıcak bakıyorlar. Türk firmalar yabancı ortaklarla konsorsiyum oluştaracaklar. 90 gün içinde de tekliflerini verecekler" diye konuştu.


1.2 trilyon metreküp
TÜBİTAK'ın 1990'da, "Zonguldak Taşkömürü Havzasında Kömür Kökenli Doğalgaz Potansiyeli" konusunda Ege, İTÜ, Hacettepe, Ankara üniversiteleri ve MTA'nın katılımıyla başlattığı ulusal proje, yakında meyvelerini verecek. TÜBİTAK'ın hazırladığı projeye göre, Zonguldak'taki taş kömürü havzasında, tahmin edilen doğalgaz rezervi 1.2 trilyon metreküp. Çıkarılacak doğalgazla ülkeye hem ekonomik fayda sağlanacak, hem de birçok maden işçisinin ölümüne neden olan grizu patlamalarının da önüne geçilmiş olacak.

Projeyi hazırlayanlardan biri olan Doç. Dr. Sedat İnan, "Bizim yaptığımız araştırmaya göre 1.2 trilyon metreküp rezerv var. Ancak bunun üretim aşamasında yarısının kaybedileceği düşünülürse 600 milyar metreküp rezerv olduğu söylenebilir" dedi.

İhaleye çıktık
TTK Genel Müdürlüğü yetkilileri, bunun bilgi birikimi gerektiren bir işlem olduğunu, ihaleye çıktıklarını belirterek şöyle dediler: "Önemli bir rezerv olduğu söyleniyor. Tahmin edilen miktar 600 milyar metreküp. Tabii bunların doğruluğu yapılacak sondaj çalışmalarıyla belirlenecek. Bu havza geniş bir havza. 3 bin 884 kilometrekaresi karada, 3 bin kilometrekaresi deniz içinde."

İhya oluruz
BOTAŞ yetkilileri de böyle bir rezervin varlığı halinde Türkiye'nin ihya olacağını belirterek, "Eğer böyle bir rezerv varsa Türkiye, dışarıya doğalgaz ihraç eden ülkeler arasına girer. Mutlaka değerlendirilmeli. Böyle bir rezerv Türkiye'nin 30-40 yıllık ihtiyacını karşılar. Biz Türkiye olarak yılda 18 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyoruz" dedi.