Türklerden 'Cengiz Han'



Büyük Moğol hükümdarı Cengiz Han’ın iktidara gelişinin 800’üncü yılı için projelendirilen ‘Cengiz Han Kompleksi Projesi’ni Türk şirketleri yapacak. İki ülke arasında ticaret ve ortak yatırımlar için masaya oturulacak.

CENGİZ Han’ın iktidara gelişinin 800’üncü yılı nedeniyle Moğolistan Devleti tarafından inşa edilmesi planlanan ve bir prestij projesi niteliğinde olan ‘Cengiz Han Kompleksi Projesi’, Türk firmaları tarafından gerçekleştirilecek.

TÜZMEN’İN ZİYARETİ:

Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, Moğolistan Devlet Bakanı ve Başbakanlık Müsteşarı Bayartsog’un davetlisi olarak bir ziyaret gerçekleştirdi. Görüşmelerde, 10-12 Mayıs 2005 tarihlerinde Ulan Bator’da Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in eşbaşkanlığında Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı ile eşzamanlı gerçekleştirilecek ‘Türk İhraç Ürünleri Fuarı’ ve ‘Ticaret Heyeti Programı’ üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.

ORTAK YATIRIM:

Görüşmeler sonucunda, Moğolistan’da inşaat, kimya, çimento, cam, madencilik, gıda ürünleri, un sanayi, süt ve hayvancılık, küçük ve orta ölçekli işletmeler gibi alanlarda, iki ülke firmaları arasında ortak yatırımlar dahil olmak üzere, işbirliği yapılmasında mutabakata varıldı.

İNŞAATÇILAR GİRİYOR:

Bu çerçevede, bir Türk müşavirlik firması, Moğolistan İnşaat ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde faaliyete başladı. Firma, ağırlıklı olarak Moğolistan’daki konut ve diğer altyapı projelerinin müşavirlik hizmetlerinin yürütülmesi sürecinde ilgili Moğol makamları ile işbirliği halinde çalışacak. Cengiz Han’ın iktidara gelişinin 800. yılı nedeniyle Moğolistan Devleti tarafından inşa edilmesi planlanan ve bir prestij projesi niteliğinde olan Cengiz Han Kompleksi Projesi’ne ilişkin görüşmeler gerçekleştirildi. Projenin Türk firmalarınca yapılması için prensip olarak mutabakat sağlandı.

40 BİN KONUT:

Tuncer Kayalar, Moğol Hükümeti tarafından uygulamaya konulacak 40 bin konut ve otel inşaatı projelerine ilişkin temaslarda da bulundu.

Deri için organize sanayi

MOĞOLİSTAN’da bankacılık mekanizmasının oluşturulmasını takiben, 10-12 Mayıs 2005 tarihlerinde gerçekleştirilecek Türk-Moğol KEK Toplantısı sırasında Deri Organize Sanayi Bölgesi’nin temel atma töreni de yapılacak. Proje tamamlandığında Moğolistan’ın ihraç gelirlerinde 40-50 milyon dolar artış sağlanacak ve Türk deri sektörünün ara mal ihtiyacı karşılanacak.

Cengiz Han kimdir

CENGİZ Han (Temuçin) 1155’te doğdu ve 13 yaşında iken Kitay Kabilesi tarafından babası Yesügey Bahadır öldürüldü. Birçok savaştan galip çıktı ve 1206 ilkbaharında, Türk ve Moğol kabilelerinin katıldığı bir kurultayda Temuçin, Cengiz adını alarak büyük kağan ilan edildi. Bu tarihten itibaren Cengiz, sıradan bir Moğol kabile lideri olmaktan çıkarak, dünyaya yayılmış bir devletin hakanı oldu.