'Türklerin Deprem Duyarsızlığı' İngiliz Basınında!



Gazetenin piyasalar bloğunda yer alan haberde, Türkiye'nin sismik aktivitelere yabancı olmayan bir ülke olduğu vurgulanırken ülkede, son 20 yılda şiddeti 5.8'in üzerinde 11 deprem ve günde 50'den fazla küçük sarsıntı yaşadığı belirtildi.

Geçtiğimiz gün İstanbul'un kuzey batısında 4.5 büyüklüğündeki depremin bütün şehirde hissedilmesine rağmen olağan dışı görülmediğini yazan gazete, bu depremin ülkenin potansiyel doğal felaketler konusunda zamanlı bir uyarı olduğunu aktardı.

Gazete şöyle devam etti: '15 yıldan kısa bir süre önce Türkiye'nin kuzey batısındaki 7.6 ve 7.2 şiddetindeki depremlerde 20 bine yakın kişi hayatını kaybetti. 18 ay önce 7.1 şiddetindeki Van'daki depremde 600'den fazla kişi öldü.Buna karşın Türkiye'deki deprem bilinci endişe verici derecede az'.

Acil müdahale bekleyen 6 milyon bina

Resmi rakamların endişe verici istatistikleri doğruladığını aktaran Financial Times, 1999'daki depremin ardından Türkiye'deki binaların sadece yüzde 20'sinin zorunlu deprem sigortası (DASK) yaptırdıklarını yazdı.

Yazı şöyle devam etti: 'Deprem sigortası bir yana Türkiye'deki 19.5 milyondan fazla konut ile ilgili yapılması gereken çok şey var. Resmi makamlar,1999 depreminden sonra yönetmeliğe getirilmiş olmasına karşın bina mevzuatına uymayan ve acil müdahale bekleyen 6 milyon konut olduğunu tahmin ediyor.'

Gazete, DASK yayımlarına dayanarak 2011 yılında 3.7 milyon olan deprem sigortası sayısının 2012 yılının sonunda 4.8 milyona çıktığını aktararak bu sayının 2013 yılında daha da artmasının beklendiğini yazdı.