Turnuvalar Yoksulları Vuruyor



Kuruluş milyarlarca dolar değerindeki Dünya Kupası "ürününe" sahip olan FIFA'nın uluslararası şirketlerden beklenen sıkı sorumluluk kurallarını uygulamasını talep ediyor.

BBC'den Bill Wilson'un haberine göre; kuruluş adına konuşan Danuta Sacher, "Tekstil perakendicilerinin, tedarikçilerinin üretim koşullarından sorumlu tutulması gibi bu kural FIFA ve ticari ürünü, yani Dünya Kupası için de geçerli olmalı. Dünya Kupası'nın çocuklar ve aileleri için temiz ve güvenli koşullarda yapıldığından emin olmalılar" dedi.

Ancak kuruluşa göre Brezilya'daki Dünya Kupası'na hazırlık sırasında 170 bin kişi stadyum, yol, havaalanı ve diğer altyapı projelerinin inşası gibi nedenlerle evlerinden oldu, binlerce aile zorla elektrik ve suyu olmayan kulübelere yerleştirildi.

Kuruluşun yaptığı çalışmalara göre, köklerinden koparılmış olmak ailelerin yoksulluğun pençesine düşme riskini büyük oranda arttırıyor. Sacher, "Bu büyük spor turnuvalarının etkilerine bakarsanız, en çok yoksulları vurduğunu görürsünüz. Ev sahibi ülkeler büyük bir sosyal ve ayrıca mali bedel ödüyor. Daha sonra bunun olumsuz etkisi söz konusu ülkelerin sosyal harcamalarında görülüyor" diyor.

Dünya Kupası'nın Brezilya'nın kamu bütçesine maliyetinin 6,5 ila 9,8 milyar euro arasında olduğu tahmin ediliyor, bu miktarın Brezilya'da 50 milyon kişinin faydalandığı Bolsa Familia adlı sosyal refah programına geçen yıl harcananla kabaca aynı olduğuna dikkat çekiliyot.

Ev sahibi ülkeler tüm altyapı ihtiyacının faturasını öderken, turnuvaya ev sahipliği yapan ülkelerde vergi indirimleri ve çeşitli muafiyetler alan FIFA'nın milyarlarca dolar kâr yapmasının adil olmadığını vurgulanıyor.

Öte yandan turnuvalar sırasında yerel halka sokaklarda yiyecek, içecek ve hediyelik eşya satışı yapması da yasaklanıyor. FIFA ev sahibi ülkelerdeki stadyumların dışında sadece sponsorlarının lisanslı ürünlerinin satılmasına izin veriyor. Bu durum az ama çok ihtiyaç duyulan gelirden oldukları için on binlerce ailenin zorluklar yaşamasına ve daha da yoksullaşmasına yol açıyor.

FIFA'nın yanıtı

FIFA ise iddialara; "futbolun ötesine geçip, sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk alanlarında uluslararası kuruluşlara örnek teşkil etme" görevi olduğunu kabul ederek yanıt verdi.

FIFA tahliyeler konusunda ise; "Stadyum yenilenmesi ve inşaatlar sırasında bazı insanların evlerinden tahliye edildiğini duyduk ve konuyu Brezilyalı yetkililere taşıdık. Brezilya Spor Bakanlığı ve ev sahibi kentlerin verdiği bilgiye göre stadyum yenilemeleri ve inşaatlar herhangi bir zorla tahliyeye yol açmadı" diyor.

FIFA Brezilyalı yetkililerin kendilerine 12 ev sahibi şehirde 4 binden az ailenin "genel altyapı iyileştirme çalışmaları" nedeniyle başka yerlere yerleştirildiğini söylediğini aktarıyor.

Brezilya hükümetinin tanıdığı vergi kolaylıklarının da, gönüllülerin üniformaları, otomobil ve otobüs filoları gibi sonradan ülkede kalan mal ve hizmetlerin ithalinde kullanıldığını söylüyorlar.