TÜSİAD'dan Sürdürülebilir Büyüme için Bir Önceliklendirme Çalışması



TÜSİAD, Türkiye’nin büyüme ve rekabet gücünü sınırlayan etkenler arasında bir önceliklendirme yaparak, hangi etkenlerin yarattığı kısıtların hafifletilmesi halinde ülkemiz büyümesinin ve rekabet gücünün olumlu yönde etkileneceğine dair öngörülerde bulunmak ve tespit edilen darboğaz alanlara yönelik politika önerileri geliştirmek amacıyla 'Türkiye’de Büyümenin Kısıtları: Bir Önceliklendirme Çalışması' raporu hazırladı. Rapor, TÜSİAD tarafından 19 Kasım Cumartesi günü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katılımıyla gerçekleştirilen 'Sanayi Politikaları Yuvarlak Masa Toplantısı' etkinliğinin ikincisinde kamuoyuyla paylaşıldı.

Raporda, politika yapıcıların ve karar vericilerin kaynaklarının sınırlı olması, politika geliştirme ve uygulama kapasitelerinin sadece az sayıda alana müdahale edebilecek yapıda olması nedeniyle, söz konusu alanlarda 'stratejik yol haritası' öneriliyor. Proje koordinatörlüğünü TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Direktörü Doç. Dr. İzak Atiyas'ın yürüttüğü çalışma sürecinde, 27 Nisan 2011 tarihinde düzenlenen 'Türkiye'de Büyümenin Önündeki Engeller' konulu çalıştaya katılan ilgili paydaşların görüş ve tecrübelerinden yararlanıldı. Rapor, Dr. İzak Atiyas ve Rekabet Forumu Proje Danışmanı Dr. Ozan Bakış tarafından Sabancı Üniversitesi öğrencileri Deniz Sanin ve Korhan Koçak'ın da katkılarıyla kaleme alındı.

Sürdürülebilir büyümenin anahtarı, eğitim düzeyi ve kalitesi ile üretimin teknolojik içeriğinin iyileşmesi

Raporun sonuç bölümünde, elde edilen bulgulardan Türkiye’nin yüksek oranlarda ve sürdürülebilir bir büyüme patikasında olabilmesi için öncelikle eğitim düzeyi ve kalitesi ile bilişsel becerilerde ve üretim ile ihracatın teknolojik içeriğinde ciddi iyileştirmeler yapılması gerekliliğinin altı çiziliyor. Uluslararası bulguların, bu iki etkenin de kendi başlarına ülkenin büyüme performansını doğrudan etkileyen değişkenler olduğunu gösterdiğinin savunulduğu raporda, "Eğitim düzeyi ve kalitesinin artması, hem eğitime ayrılan kaynakların artmasını hem de bu kaynakların daha verimli kullanılmasını gerektirmektedir. Bu çalışmada yapılan değerlendirme, üretimin teknolojik içeriğinin iyileşmesi için de kamusal müdahalenin gerekli olduğunu düşündürmektedir" deniliyor.