Tuz Gölü Altına Yapılacak ‘Doğalgaz Depolama Projesi’ Durdu

Tuz Gölü’nde yeraltı doğalgaz deposu kurulması için yüklenici firma ile BOTAŞ arasında ihtilafın devam etmesi, çalışmaları çıkmaza soktu. BOTAŞ Genel Müdürü Bildacı, “Firma ile mahkemelik olduk. Mahkeme bitene kadar şu an elimiz kolumuz bağlı.” diyerek konunun aciliyetine dikkat çakti.

Tuz Gölü’nde 2005 yılına kadar doğalgaz yeraltı deposu kurulması projesi tehlikeye girdi. Projenin edüt mühendislik çalışmalarını yürüten Gazprompodzem, PLE ve ENVY AŞ konsorsiyimu ile BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşımacılığı AŞ) arasında yaşanan ihtilafın devam etmesi, çalışmaları durdurdu. BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Bildacı, doğalgaz yeraltı depolama konusunda acil ihtiyaç olduğunu söyleyerek, “Bizim Tuz Gölü’ndeki depolama çalışmalarımız maalesef durdu. Firma ile mahkemelik olduk. Mahkeme bitene kadar şu an elimiz kolumuz bağlı.” açıklamasanı yaptı. BOTAŞ’ın, anlaşmalar gereği elinde oluşan gaz fazlasını yeraltında depolaması ya da tüketime sunması gerekiyor.

BOTAŞ’ın gaz aldığı ülkelerle yaptığı anlaşmalarda “al ya da öde-take or pay” şartı bulunuyor. Buna göre, BOTAŞ taahhüt ettiği doğalgazı almaması durumunda ‘al ya da öde’ maddesi işliyor ve BOTAŞ, anlaşmada belirtilen ve almadığı miktardaki gazın parasını ödemesi gerekiyor. BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Bildacı, ‘al ya da öde’ye düşmemek için çalıştıklarını ifade etti. Geçen yıl ‘al ya da öde’ tehlikesi yaşandığına dikkat çeken Bildacı “Geçen yıl gazda bir fazlalık oluşmuştu. Ancak, yine geçen yıl yapılan görüşmelerle bu sorun ileri bir tarihe ertelendi. 2005 yılına kadar ertelendi. Bu tarihe kadar al ya da ödememiz yok.” diyerek, sorunun şimdilik ertelendiğini söyledi. 2005 yılına kadar yatırımların zamanında yapılması halinde sorun olmayacağını belirten Bildacı, “Yoksa, 2005 yılında bu tehlike ortaya çıkacak. Ve ‘al ya da öde’ şartı gündeme gelecek.” dedi. Bildacı şu görüşlere yer verdi:

“Elde fazla gaz oluşmaması için çalışmalar yapıyoruz. Depolama konusunda Marmara Ereğlisi’nde TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)’nın bir çalışması var. Bizim de Tuz Gölü’nde bir çalışmamız var idi, ancak firma ile mahkemelik olmamız nedeni ile bu çalışmalarımız maalesef durdu. Mahkeme söz konusu. Bitene kadar elimiz ayağımız bağlı. Ancak, yeraltı deposuna acil ihtiyaç var.”

Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi eski Başkanı Prof. Dr. Ergin Arıoğlu, Türkiye’nin gaz almaya başladığı yıllarda doğalgaz yeraltı deposunu kurmuş olması gerektiğini söyledi. Arıoğlu şu görüşlere yer verdi “İki yılda bir yeraltı deposu kurulabilir. Ancak, Türkiye’de 1988’li yıllarda doğalgaz kullanılmaya başlanmış ve 15 yıldır 500 milyon metreküplük, bir milyar metreküplük bir depo kurulmamış.”