Tuz Gölü Yakın Markajda



Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı (ÖÇKKB), Tuz Gölü’nde yer altında devasa doğalgaz depoları kurarak 1 milyar metreküp gazı depolayacak olan BOTAŞ’ı yakın takibe aldı. Projenin her aşamasını yakından izleyeceklerini kaydeden Kurum Başkanı Ahmet Özyanık, “Tuzun eritilmesi için bölgeye gelecek araçların yaratacağı tahribat ve depolardan çıkan tuzlu suyun boşaltılacağı yerde oluşabilecek çoraklık” olmak üzere karşılaşılabilecek iki tehlike olduğunu söyledi.

BOTAŞ, “Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Projesi” ile yerin 700 metre altına inerek, bin 500 metre kalınlığındaki tuz tabakasında kuyular açacak. Buraya tatlı su basılarak tuz eritilecek ve fiziksel boşluklar sağlandıktan sonra oradaki tuzlu su alınarak Tuz Gölü’ne iletilecek. Özyanık, projenin çevresel anlamda fırsata da dönüşebileceğini vurgulayarak çalışmaları hakkında şöyle konuştu:

Su taşıması etkili olabilir

“Projenin gerçekleşeceği alan için Tuz Gölü deniliyor; ama depolar Özel Çevre Koruma Bölgesinin oldukça dışında kalıyor. Doğalgazı depolama imkanı bulmanız, doğalgazı bulma imkanı kadar önemli bir nimet. Burada çok eskiden oluşan bir tuz tabakası var. Bunun eritilmesi için bir su kullanılacak. Bu suyun getirilmesi neticesinde oluşan veya oluşabilecekler çevreye etkili olabilir.”

Araziyi çoraklaştırır

“İkincisi ise çıkardığınız tuzlu suyu nereye vereceğiniz önemli. Tuz Gölü’ne verilmesi düşünülüyor. Tuz Gölü gibi bir alan olunca da problem kalmıyor. Çünkü başka yere verilse araziyi çoraklaştırır. Siz bunu Tuz Gölü’ne verdiğinizde fırsata dönüşebilir. Burada geçmişten kaynaklanan su seviyesinin düşmesi problemi var. Bir bakıma fırsata dönüştürüp çözmüş de oluyorsunuz.”

En önemlisi izleme

“Burada tuz konsantrasyonunun Tuz Gölü’ne etkisini izleyerek, seyreltmesini sağlamanız lazım. Aksi takdirde çabalar boşa gidebilir. Çok hassas davranmak gerekiyor. Ama şu anda çevreye olumlu katkısı olacak bir proje gibi duruyor. Süreci başından sonuna kadar izleyeceğiz. Projeler tamamlandı.”