Tuzla Gölü ve Kuş Cenneti Yeniden Hayata Dönüyor



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Valiliği ve Tuzla Belediyesi'nin işbirliğiyle gerçekleştirilen "Tuzla Gölü Ağaçlandırma Projesi" ile bir zamanlar 300 çeşit kuşun yaşadığı ancak son yıllarda kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Tuzla Gölü yeniden "Kuş Cenneti"ne dönüşecek.

Proje kapsamında, Tuzla Gölü'nün kenarında oluşturulan "Kuş Cenneti Adası"nda dün düzenlenen törende, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, Tuzla Kaymakamı Fahri Keser, Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci, KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi tarafından 1000 palmiye ağacı dikildi.

Proje hakkında bilgi veren Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci, 1.5 yılda tamamlamayı hedeflediklerini proje kapsamında, Tuzla Gölü'nü eski kimliğine kavuşturmak istediklerini belirterek, "Tuzla Gölü'nün deniz ile bağlantısını yeniden sağlamak için 20 metre genişliğinde 2 adet kanal yapılacak. Ayrıca gölün çevresinde toplam 140 metrekarelik 3 ada oluşturulacak. Bu 3 adayı kuş cennetine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Ayrıca bu adaların etrafında yürüyüş, koşu ve bisiklet parkurları da yer alacak" dedi.

Demirci, proje kapsamında Tuzla Gölü'nün çevresine zeytin ve palmiye ağaçları gibi çeşitli türlerde toplam 10 bin ağaç dikileceğini ve bu ağaçların bölgedeki ilköğretim okullarında okuyan öğrencilerin isimlerini taşıyacağını kaydeden Demirci, Tuzla'nın Akfırat Beldesi'nde önümüzdeki yıl Formula-1 yarışlarının gerçekleştirileceğini hatırlatarak, "Böylece Tuzla Gölü'nü yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunarak bölgeyi uluslar arası bir eko-turizm merkezine dönüştüreceğiz" şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş da konuşmasında, çarpık yapılaşma ve göç yüzünden İstanbul'un ekokojik dengesinin bozulduğunu belirterek, şöyle konuştu;

"Bu proje tamamlandığında İstanbul'da turistik bir gölümüz var diyeceğiz. Projeye desteğimiz sürecek. İstanbul Valiliği'ne de bu projemize sağladığı katkılardan ötürü teşekkür ederim."

Törene katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, Tuzla Gölü'nün hızlı ve bilinçsiz sanayileşme nedeniyle tehdit altında olduğunu vurgulayarak, "Sanayileşme elbette ülkemizin refahı için çok önemli. Ancak sanayileşirken aynı zamanda çevremizi de korumamız lazım. Bu proje, Tuzla'nın akciğeri olacak" diye konuştu.

Törende konuşmaların ardından protokol üyeleri ve öğrenciler tarafından palmiye Tuzla Gölü çevresine palmiye ağaçları dikildi.