Tuzla İşçisine Polis Dayağı



Tuzla'da, sekiz ayda 19 işçinin iş kazalarında ölümünü protesto için iki gün greve çıkan tersane işçilerine, 'yolu kapattıkları' iddiasıyla polis coplarla müdahale etti. Limter-İş Genel Başkanı Cem Dinç, Genel Başkanvekili Hakkı Demiral, Eğitim Sek-reteri Kamber Saygılı dahil 76 işçi ve sendikacı gözaltına alındı. Bunlardan, kafası yarılan Saygılı'nın da aralarında olduğu 15'i yaralandı.

Tuzla, dün, DİSK'e bağlı Limter-İş'in iki günlük iş bırakma ve DİSK'in bir günlük oturma eylemiyle güne uyandı. Limter-İş üyeleri saat 11.00'de gelecek DİSK heyetini karşılamak için saat 07.00'de Tersaneler Caddesi girişinde toplandı. Polis, yolu trafiğe kapatıp slogan atarak ölümleri protesto eden işçilerden, yolu açmalarını istedi. Yolu açmayan işçiler oturma eylemi yaptı. Bunun üzerine polis müdahale etti.

Dinç, Demiral ve Saygılı ile eyleme destek için gelen Tekstil-Sen Genel Başkanı Ayşe Yumli Yeter'in de aralarında bulunduğu, ikisi kadın 76 kişi, polise göre 'zor kullanılarak', Dinç'e göre 'dövülerek' gözaltına alınıp Tuzla İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Limter-İş Genel Başkanı Cem Dinç'in iddiasına göre 15 işçi yaralandı. Bunlardan Saygılı'nın başı yarıldı, bir işçinin parmağı kırıldı, bir diğerinin kafatası çatladı. Gözaltındakiler akşam bırakıldı.

1000 kişi toplandı
Ancak gözaltılar, grevi sonlandırmaya yetmedi. Çağrıyı 1000'e yakın işçi destekledi. Limter-İş, Tersane İşçileri Birliği Derneği, Tersane İşçi Kurulu, Kristal-İş, Nakliyat-İş, öğrencilerin Genç-Sen'i, grevci Arçelik işçileri, Kocaeli Üniversitesi'nde greve çıkan işçiler, CHP, DSP ve SHP'liler de alandaydı.

İşçiler coşkuluydu. İki yıl önce eşi İbrahim'i iş kazasında yitiren Ruhiye Levent, megafonu elinde slogan atıyordu. 'Artık ölmek istemiyoruz', 'Yaşasın sendika, yaşasın DİSK' ve 'Sarı sendika istemiyoruz' ve 'Yaşasın Tuzla direnişimiz' sloganları atıldı, 'Taşeron sisteme hayır', 'Gemileri yaktık, geri dönüş yok', 'Sıra kimde?', 'Ucuz emek cenneti, işçilerin cehennemidir' yazılı pankartlar açıldı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in de yer aldığı heyet, 'Yaşasın işçilerin birliği' sloganlarıyla karşılandı. Çelebi, konuşmasında, "Burada çalışanlar refahtan pay alamıyor. Yüzde 90'ı kayıt dışı. Sendikal hak ve özgürlükler engelleniyor" dedi. Çelebi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i de 'sermayeden ve sarı sendikalardan taraf olmakla suçladı. Çelebi, önceki gün patronlarla yaptığı basın toplantısında, bu grevi 'yasadışı' ilan eden Dok-Gemi-İş Sendikası'na ilişkin de, "Taşeron sendikalar çıktı. Bu mücadeleyi yasadışı ilan eden sendikacılar, buradaki yasadışı çalışmaya neden itiraz etmiyor?" diye çıkıştı.

Uras: Gemiler haram olsun
Gözaltıları kınayan Uras, patronlara, "O yaptığınız kotralar ve gemiler haram olsun!" diye seslendi. Uras, ölümcül kazaları 'mukadderat' diye yorumlayan AKP'li tersane sahibi milletvekili Kemal Yardımcı'yı da "Sen Tuzla'nın allahı mısın!" sözüyle eleştirdi.

DSP'li Sezer ve KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul'un konuşmalarından sonra halaylar çekildi. Grup Yorum, türküleriyle eyleme katılırken, bir grup da tiyatro gösterisi sundu.

Polis çadırlara el koydu
Bu arada polis, geceyi burada geçirmekte ısrar eden DİSK'in, yanında getirdiği, içinde yedi çadır ve onlarca uyku tulumu bulunan araca el koydu. Araç, akşam teslim edildi ancak çadırlar verilmedi. Gözaltına alınanlar da serbest bırakıldı. DİSK geceyi, kendilerine tahsis edilen Tersaneler Kavşağı'nda geçirdi.
Grev yüzünden kimi tersanelerde işlerin aksadığı öğrenildi. Desan Tersanesi, yol kapatıldığı için tersaneye ulaşamayan işçilerine motor tuttu.