Tuzla Ölüme Doymuyor



Dentaş Tersanesi’nde izin günü olmasına rağmen çalışan Selim Sevgili, tonlarca ağırlıktaki ambar kapağının altında kalıp hayatını kaybetti.

Tuzla Tersaneler Caddesi üzerinde bulunan Dentaş Tersanesi’nde dün "Salih Kalkavan" isimli gemide çalışan montaj ustası Selim Sevgili’nin üzerine geminin ambar kapaklarının aniden kapandı. Tonlarca ağırlıktaki kapakların arasında sıkışan Selim Sevgili, hastaneye kaldırılırken yolda yaşamını yitirdi.

Selim Sevgili ile birlikte kapakta çalışan iki işçi de ambara atlayarak son anda canlarını kurtardı. Ambar kapaklarının hidrolik sistemi ile çalıştığı ve bir işçi tarafından yanlışlıkla kapatılmış olabileceği ileri sürüldü. Montaj ustası olan Sevgili’nin daha önce Torgem Tersanesi’nde çalıştığı, uzun süre maaş alamadığı için de buradan ayrıldığı öğrenildi. İki çocuk babası olan Sevgili’nin ağabeyi Muhammet Sevgili yaptığı açıklamada, kardeşinin akşam telefonla işe çağrıldığını, kardeşinin işsiz kalmama korkusu ile de işe gittiğini belirterek "Pazar günleri tersanede çalışmak yasak. İşsizlik korkusu ile işe gitti, başına bu iş geldi. Sigortasının olup olmadığını bile bilemiyoruz" diyerek tersane sahiplerine tepki gösterdi.

DİSK’e bağlı Limter-İş Sendikası da "Tersanelerde iş cinayetlerinin ardı arkası kesilmiyor. Selim arkadaşımızla birlikte ölen işçi arkadaşlarımızın sayısı 119 olmuştur" açıklaması yapıldı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da kazayla ilgili soruları yanıtladı. Bakan Yıldırım, "Pazar günü izinsiz çalıştığı" iddialarını hatırlatmaları üzerine "Pazar günü çalışmasına izin yok diye bir şey yok. Bu kriz ortamında pazar, gece, gündüz demeden çalışmamız lazım. Siz niye çalışıyorsunuz? Pazar bu gün? Biz niye çalışıyoruz?" dedi.