Tüzmen’den, Müteahhitlere ‘Petrol Üreticisi Ülke İhalelerinde Yoğunlaşın’ Çağrısı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yurt dışı müteahhitlik sektörüne çağrı yaparak, petrol fiyatlarının 100 dolara dayandığını, petrol fiyatlarının yükselmesinin yarattığı tehdidi fırsata çevirmelerini istedi. Türk müteahhitlerinin petrol üreticisi ülkelerdeki ihalelere yoğunlaşması gerektiğini belirten Bakan Tüzmen, “Petrol üreticisi ülkelerdeki yeni yatırımlarda en fazla payı Türk müteahhitleri almalıdır” dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, son dönemde petrol fiyatlarının 100 dolara kadar yükselmesinin ekonomiye etkileri ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, petrol fiyatlarının yükselmesinin ithalat rakamlarını arttırdığını kaydetti. Türkiye'nin 2007 yılı petrol ve türevleri ithalatının 35 milyar dolar civarında olacağını kaydeden Bakan Tüzmen, bu rakamın toplam ithalatın yaklaşık yüzde 20'sine tekabül ettiğini bildirdi. Türkiye'nin petrol fiyatlarına müdahale olanağının olmadığını kaydeden Tüzmen, şunları söyledi:

“Biz gerçekleri veri olarak alıyor ve bu durumda ne yapabiliriz, bu tehdidi nasıl fırsata çevirebiliriz ona bakıyoruz. Ben yurt dışı müteahhitlik sektörümüze bir çağrı yapıyorum. Petrol fiyatları son günlerde artmaya devam ediyor. 100 dolara dayandı. Tehdidi fırsata çevirelim. Bu fiyatlarla petrol üreticisi ülkelerin gelirleri önemli ölçüde artacak. Peki bu paralarla ne yapacaklar? Yeni altyapı ve üstyapı yatırımlarına yönelecekler. O zaman Türk müteahhitlik firmaları petrol üreticisi ülkelerdeki ihalelere yoğunlaşmalı.”

Petrol üreticisi ülkelerde en fazla payı Türk firmalarının alması gerektiğini kaydeden Tüzmen, “Türk yurt dışı müteahhitlik sektörünün bu gücü var. Tecrübesi, kalitesi bunu başarabilecek seviyededir” dedi.

Bakan Tüzmen, sektörün son üç yılda 46 milyar dolarlık proje üstlendiğini, bazı ülkelerdeki pazar payının yüzde 50'lere ulaştığını ifade etti.

Sektörün çözümlenmesi gereken sorunları hakkında da bilgi veren Bakan Tüzmen, sektörün sorunlarını şöyle sıraladı:

“-Yurt dışı müteahhitlik sektörü gelişmiş ülkelerde olduğu gibi etkin bir akreditasyon sisteminin oluşturulması.

-Sektöre yönelik politik risk sisteminin oluşturulması.

-Sektörün teminat mektubu temininde karşılaştıkları sorunların aşılması.

-Yurt dışında üstlenilen işlerde daha fazla Türk işçi çalıştırılması için yeni mevzuat düzenlemelerinin yapılması. Bu sorunun bir an önce aşılması halinde yurt dışında on binlerce işsizimize iş olanağı yaratılacaktır.

Bu sorunların aşılması için çalışmalarımız sürmektedir. Önümüzdeki dönemde bu sorunları önemli ölçüde aşacağımızı ve yurt dışı müteahhitlik sektörümüzü daha güçlü hale getireceğimizi umut ediyorum.”